skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznych leniwych pierogów.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, rozbij jedno jajko kurze do dużej miski i dodaj jedną łyżeczkę soli.
Krok 3:
Wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów mleka do miski i wymieszaj.
Krok 4:
Wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów przegotowanej wody do miski i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do miski.
Krok 6:
Rozłóż pięćset gramów wcześniej przesianej mąki w misce i zacznij zagniatać ciasto trzepaczką.
Krok 7:
Nadal dobrze wyrabiamy ciasto w misce rękami.
Krok 8:
Wlej wymaganą ilość mąki na stół i rozłóż na nim ciasto, a następnie dokładnie ugniataj rękami przez dziesięć minut, a następnie włóż do plastikowej torby na trzydzieści minut.
Krok 9:
Włóż pięćset gramów domowego mięsa mielonego do miski i dodaj sól do smaku.
Krok 10:
Dodaj mieszankę papryki do smaku do miski z mięsem mielonym.
Krok 11:
Bardzo drobno posiekaj jedną główkę cebuli.
Krok 12:
Włóż drobno posiekany szczypiorek i cebulę do miski z mielonym mięsem.
Krok 13:
Wlej siedemdziesiąt mililitrów wody do wspólnej miski.
Krok 14:
Dobrze wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.
Krok 15:
Przygotuj smażenie do opatrunku bulionowego i drobno posiekaj jedną główkę cebuli.
Krok 16:
Wlej trzy łyżki oleju roślinnego na patelnię, podgrzej na kuchence i włóż do niej posiekaną cebulę.
Krok 17:
Podsmaż cebulę, ciągle mieszając, aż będzie złota.
Krok 18:
Zetrzyj jedną średnią marchewkę na grubej tarce.
Krok 19:
Rozłóż startą marchewkę na patelni do cebuli i smaż, aż będzie miękka.
Krok 20:
Dodaj jeden drobno posiekany szczypiorek na patelnię, do smaku suche zioła i mieszankę papryki, a następnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 21:
Po trzydziestu minutach posyp stół wymaganą ilością mąki i rozłóż ciasto, które następnie dobrze zwiń w mące.
Krok 22:
Ugotowane ciasto dzielimy na kilka mniej więcej identycznych kawałków.
Krok 23:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienkie ciasto, które kroimy w paski o szerokości około dziesięciu centymetrów.
Krok 24:
Rozłóż wymaganą ilość mięsa mielonego na każdym pasku ciasta równomierną warstwą i bardzo ostrożnie zwiń w dość gęstą rolkę.
Krok 25:
Bardzo dobrze łączymy krawędzie i końce każdej rolki.
Krok 26:
Każdą ugotowaną bułkę kroimy na kawałki o szerokości około jednego centymetra.
Krok 27:
Wlej wymaganą ilość wody do rondla, dodaj sól z liściem laurowym do smaku i wymieszaj, zagotuj na kuchence, a następnie włóż wymaganą ilość pierogów do rondla.
Krok 28:
Dodaj półtorej łyżki przygotowanego sosu do bulionu, gdy tylko pierogi na patelni pojawią się i wymieszają.
Krok 29:
Pierogi gotujemy przez około dziesięć minut, po czym układamy je na talerzach, w razie potrzeby z bulionem i bez, a następnie podajemy do stołu. Smacznego dla wszystkich!
oto pomysł! Genialne i proste! Najszybsze-pierogi nie są leniwe! Czy gotowanie pierogów zajmuje Ci cały weekend? Masz dość bólu pleców i szyi po wielu godzinach rzeźbienia? Zapomnij o tym na zawsze! Dzięki tak genialnemu przepisowi w ciągu kilku minut podasz swoje ulubione danie. Gwarantują, że się nie rozpadną, a to pomimo faktu, że nic nie będzie musiało być wytrwale i długo oślepiane. Nawet dzieci z łatwością radzą sobie z tym zadaniem kulinarnym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g