domowe leniwe pierogi

najszybsze pierogi są leniwe, których nie ma! Wspaniały przepis na robienie domowych pierogów w pośpiechu, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 54 % 22 g
219 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznych leniwych pierogów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, rozbij jedno jajko kurze do dużej miski i dodaj jedną łyżeczkę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów mleka do miski i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów przegotowanej wody do miski i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pięćset gramów wcześniej przesianej mąki w misce i zacznij zagniatać ciasto trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadal dobrze wyrabiamy ciasto w misce rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wymaganą ilość mąki na stół i rozłóż na nim ciasto, a następnie dokładnie ugniataj rękami przez dziesięć minut, a następnie włóż do plastikowej torby na trzydzieści minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż pięćset gramów domowego mięsa mielonego do miski i dodaj sól do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mieszankę papryki do smaku do miski z mięsem mielonym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bardzo drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż drobno posiekany szczypiorek i cebulę do miski z mielonym mięsem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej siedemdziesiąt mililitrów wody do wspólnej miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj smażenie do opatrunku bulionowego i drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej trzy łyżki oleju roślinnego na patelnię, podgrzej na kuchence i włóż do niej posiekaną cebulę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podsmaż cebulę, ciągle mieszając, aż będzie złota.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zetrzyj jedną średnią marchewkę na grubej tarce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż startą marchewkę na patelni do cebuli i smaż, aż będzie miękka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj jeden drobno posiekany szczypiorek na patelnię, do smaku suche zioła i mieszankę papryki, a następnie wymieszaj wszystkie składniki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po trzydziestu minutach posyp stół wymaganą ilością mąki i rozłóż ciasto, które następnie dobrze zwiń w mące.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ugotowane ciasto dzielimy na kilka mniej więcej identycznych kawałków.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienkie ciasto, które kroimy w paski o szerokości około dziesięciu centymetrów.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż wymaganą ilość mięsa mielonego na każdym pasku ciasta równomierną warstwą i bardzo ostrożnie zwiń w dość gęstą rolkę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Bardzo dobrze łączymy krawędzie i końce każdej rolki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Każdą ugotowaną bułkę kroimy na kawałki o szerokości około jednego centymetra.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wlej wymaganą ilość wody do rondla, dodaj sól z liściem laurowym do smaku i wymieszaj, zagotuj na kuchence, a następnie włóż wymaganą ilość pierogów do rondla.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Dodaj półtorej łyżki przygotowanego sosu do bulionu, gdy tylko pierogi na patelni pojawią się i wymieszają.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Pierogi gotujemy przez około dziesięć minut, po czym układamy je na talerzach, w razie potrzeby z bulionem i bez, a następnie podajemy do stołu. Smacznego dla wszystkich!

oto pomysł! Genialne i proste! Najszybsze-pierogi nie są leniwe! Czy gotowanie pierogów zajmuje Ci cały weekend? Masz dość bólu pleców i szyi po wielu godzinach rzeźbienia? Zapomnij o tym na zawsze! Dzięki tak genialnemu przepisowi w ciągu kilku minut podasz swoje ulubione danie. Gwarantują, że się nie rozpadną, a to pomimo faktu, że nic nie będzie musiało być wytrwale i długo oślepiane. Nawet dzieci z łatwością radzą sobie z tym zadaniem kulinarnym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy