makaron z anchois i warzywami

Więcej sardele nie będą bezczynne w lodówce. Po wypróbowaniu tego dania sardele kupisz już nie tylko na sałatkę. Ma nie tylko niezwykły rybny smak z makaronem,ale także magazyn witamin z powodu warzyw.
VkustoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 67 % 16 g
103 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Blanszuj brokuły we wrzącej wodzie przez 1 minutę. Schłodzić w lodowatej wodzie, spuścić wodę. Cukinię pokroić na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj czosnek. Pokrój filety z anchois na małe kawałki. Smaż czosnek i anchois przez 5 minut na rozgrzanej patelni z olejem, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj brokuły, cukinię i zielony groszek do patelni z anchois. Smażyć, mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 7 minut. Pieprz, a jeśli nie ma wystarczającej ilości soli, dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż warzywa z anchois na makaronie i wymieszaj.

same sardele w puszkach nie są spożywane, wyróżniają się skoncentrowanym specyficznym smakiem, dlatego są używane tylko jako pikantna przyprawa.
najciekawszy różowy kolor sardeli uzyskuje się właśnie z powodu solanki. Dodaje się do niego niewielką ilość saletry, co również sprawia, że ryba jest bardziej delikatna.
świeże sardele można znaleźć tylko w kuchni śródziemnomorskiej.We Włoszech popularne są różne wersje pizzy z dodatkiem anchois, ale dziś ugotujemy makaron.

ten przepis znalazłem dawno temu w jednej z książek kucharskich.Przeszukałem wcześniej wszystkie możliwe źródła informacji, ale natknąłem się na zbyt trudne do przygotowania, dla których bardzo trudno jest znaleźć wszystkie niezbędne składniki lub WĄTPLIWE walory smakowe.

oczywiście lepiej gotować ze świeżych warzyw,ale zimą używam mrożonych brokułów, najważniejsze jest, aby wybrać z niezbyt małymi kwiatostanami.Dzieje się tak, aby brokuły nie straciły kształtu podczas gotowania.
cukinię można również zastąpić młodą cukinią.Jest młody, mają mniej wilgoci, której absolutnie nie potrzebujemy,w przeciwnym razie warzywa będą gotowane we własnym soku, a nie smażone tak, jak powinny.
również mrożony zielony groszek nie musi być wstępnie rozmrażany.Po prostu usmażymy warzywa na dużym ogniu. Jeśli boisz się, że spalą się, nie mając czasu na gotowanie, radzę go najpierw rozmrozić i usmażyć na ogniu o średniej mocy.

przed połączeniem warzyw w rogach sprawdź je pod kątem soli, same sardele są solone, więc dodaję tylko czarny mielony pieprz, ale możesz chcieć je jeszcze posolić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy