awokado z jogurtem i jajkiem

pyszna przekąska przygotowana w 20 minut! Spróbuj! Bardzo ciekawą opcją przekąski jest awokado z jajkiem. Przepis na awokado z jajkiem w naszej rodzinie jest szczególnie istotny po Wielkanocy, kiedy w domu pozostaje ogromna ilość gotowanych jajek, których nikt nigdy nie je. Z tych jajek robimy wszelkiego rodzaju sałatki. Potrzebujemy dojrzałego i miękkiego awokado, więc kupując je w sklepie, pozwól mu leżeć w kuchni przez kilka dni, a nabierze miękkości, której potrzebujemy.
DarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 55 % 23 g
223 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do sałatki potrzebne były: awokado, jajka, jogurt, majonez, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka należy ugotować, a następnie oddzielić białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mielone żółtka widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Awokado obieramy, kroimy na kawałki. Radzę, aby awokado nie ściemniało, zostaw pestkę w pokrojonym awokado. Na samym końcu, po wymieszaniu wszystkich składników, kość można usunąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez, jogurt i ocet do mieszanki i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sól i pieprz według własnych upodobań. Czosnek należy posiekać, a także dodać do mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Białka jaj kroimy w małe kostki i dodajemy do gotowej mieszanki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj sałatkę z sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powstałe awokado z jajkiem rozprowadzamy na chlebie pita lub chlebie i jemy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podobało mi się. Zrobiłam tosty i położyłam sałatkę na wierzchu. Wyszło świetnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy