herbata z mlekiem i solą

szokuj domowników! Zrób herbatę z solą! Napój spodoba się dzieciom! Wiele osób może oczywiście nie lubić takiej herbaty ze względu na obecność soli i masła. Jednak herbata z solą nie smakuje tak źle, jak mogłoby się wydawać. Niektórzy uważają go nawet za pyszny.
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 27 % 4 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj napar.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Solim.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.
herbata z solą różni się dość poważnie od tego, co zwykle pijemy w kuchni. Napar z herbaty gotujemy w wodzie o objętości 1 szklanki. Gotowanie trwa, aż woda odparuje około jednej trzeciej części. 

wlej półtorej szklanki mleka i soli do tego naparu. Wymieszaj łyżką, trzymając herbatę z solą w niskiej temperaturze, nie pozwalając jej się zagotować. W tej formie nasze mewy będą gotować bardzo powoli, około 15 minut. To koniec gotowania herbaty. 

wlać do kubka / kubków. Możesz wrzucić tam masło, jeśli jesteś pewien, że możesz przyjąć specyficzny smak herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy