zbieranie mrożonych grzybów na zimę

aby zimą na stole zawsze były świeże grzyby. Zbieranie mrożonych grzybów na zimę robimy to od dłuższego czasu, ponieważ w naszej rodzinie jest to jeden z najbardziej lubianych produktów.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 3 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 20 % 1 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
wiadomo, że nie zaleca się zamrażania grzybów bez wstępnej obróbki.
istotą tego przepisu jest powiedzieć dokładnie, jak przetwarzać grzyby do ich późniejszego zamrożenia.
należy zamrażać tylko te grzyby, które zebrałeś dzisiaj.
grzyby należy posortować i wybrać mocne bez robaków.
następnie kroimy na małe kawałki i myjemy kilka razy, najlepiej pod bieżącą wodą.
gotuj pokrojone grzyby przez około dwadzieścia minut, w zależności od wielkości kawałków.
musisz gotować na małym ogniu, dodając trochę soli do swoich upodobań.
gotowanie grzybów dłużej niż dwadzieścia minut nie ma sensu, ponieważ ich smak jest tracony i mogą stać się dość twarde.
ugotowane grzyby wrzucamy na sito lub durszlak, aby woda była całkowicie szklana.
przygotowane grzyby układamy w czystych workach z polietylenu i wkładamy do zamrażarki.
jak widać, zbieranie mrożonych grzybów na zimę nie stanowi żadnych szczególnych trudności.
ale wtedy modne jest używanie tych grzybów do gotowania prawie wszystkich potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g

Podobne przepisy