skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Posiekaj kapustę.
Krok 3:
Dokładnie umyj marchewki i pomidory. Następnie pocieramy marchewki i kroimy cebulę. Pokrój paprykę w paski lub zetrzyj na grubej tarce. Pokrój pomidory na kawałki.
Krok 4:
Wszystkie warzywa wkładamy do jednego pojemnika o odpowiedniej wielkości, mieszamy i gotujemy przez około kwadrans. Podczas gotowania warzywa dadzą dużo soku.
Krok 5:
Następnie dodaj olej roślinny, sól, cukier i gotuj przez kolejne pięć minut, ciągle mieszając. Na samym końcu gotowania wlej ocet.
Krok 6:
Układamy mieszaninę jeszcze gorącą w słoikach i zwijamy pokrywkami.
Krok 7:
Zimą takie puste miejsca na kapuśniak służą do przygotowania pysznej zupy, wkładając pod koniec gotowania do bulionu (z mięsem, ziemniakami itp.
oczywiście wszystkie wymienione składniki można uzyskać o każdej porze roku i łatwo przygotować z nich żądane danie. Ten przepis jest dla leniwych ludzi takich jak ja, którym łatwiej jest raz przetworzyć górę warzyw niż co tydzień.
zwykle latem moja mama i ja wybieramy jeden weekend i oba dni robimy tylko zbiór kapuśniaków na zimę.
posiekaj kapustę.
dokładnie umyj marchewki i pomidory. Następnie pocieramy marchewki i kroimy cebulę.
pokrój paprykę w paski lub zetrzyj na grubej tarce.
wszystkie warzywa wkładamy do jednego pojemnika o odpowiedniej wielkości, mieszamy i gotujemy przez około kwadrans.
następnie dodaj olej roślinny, sól, cukier i gotuj przez kolejne pięć minut, ciągle mieszając.
na samym końcu gotowania wlej ocet.
układamy mieszaninę jeszcze gorącą w słoikach i zwijamy pokrywkami.
zimą takie puste miejsca na zupę służą do przygotowania pysznej zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g