kapuśniak na zimę z pomidorami

Piękna podstawa pierwszego, która znacznie oszczędza czas! Łatwość przygotowania Idealną opcją dla tych, którzy nie lubią za każdym razem bawić się warzywami podczas przygotowywania zupy, jest przygotowanie zupy na zimę.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
64 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj marchewki i pomidory. Następnie pocieramy marchewki i kroimy cebulę. Pokrój paprykę w paski lub zetrzyj na grubej tarce. Pokrój pomidory na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie warzywa wkładamy do jednego pojemnika o odpowiedniej wielkości, mieszamy i gotujemy przez około kwadrans. Podczas gotowania warzywa dadzą dużo soku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj olej roślinny, sól, cukier i gotuj przez kolejne pięć minut, ciągle mieszając. Na samym końcu gotowania wlej ocet.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy mieszaninę jeszcze gorącą w słoikach i zwijamy pokrywkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zimą takie puste miejsca na kapuśniak służą do przygotowania pysznej zupy, wkładając pod koniec gotowania do bulionu (z mięsem, ziemniakami itp.

oczywiście wszystkie wymienione składniki można uzyskać o każdej porze roku i łatwo przygotować z nich żądane danie. Ten przepis jest dla leniwych ludzi takich jak ja, którym łatwiej jest raz przetworzyć górę warzyw niż co tydzień.
zwykle latem moja mama i ja wybieramy jeden weekend i oba dni robimy tylko zbiór kapuśniaków na zimę.
posiekaj kapustę.
dokładnie umyj marchewki i pomidory. Następnie pocieramy marchewki i kroimy cebulę.
pokrój paprykę w paski lub zetrzyj na grubej tarce.
wszystkie warzywa wkładamy do jednego pojemnika o odpowiedniej wielkości, mieszamy i gotujemy przez około kwadrans.
następnie dodaj olej roślinny, sól, cukier i gotuj przez kolejne pięć minut, ciągle mieszając.
na samym końcu gotowania wlej ocet.
układamy mieszaninę jeszcze gorącą w słoikach i zwijamy pokrywkami.
zimą takie puste miejsca na zupę służą do przygotowania pysznej zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy