filcowy dżem wiśniowy
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki na dżem
Krok 2:

Wiśnie należy dokładnie spłukać
Krok 3:

Usuń pestki z jagód
Krok 4:

Rozłóż przygotowane wiśnie w emaliowanym pojemniku warstwami, naprzemiennie warstwę jagód z warstwą cukru.
Krok 5:

Poczekaj, aż wiśnia da sok
Krok 6:

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając. Po ugotowaniu usuń dżem z ognia na pół godziny
Krok 7:

Następnie ponownie gotujemy, a następnie czekamy pół godziny.
Krok 8:

Po trzecim gotowaniu wlej dżem z "filcowych" wiśni do słoików i zwiń pokrywki.
Krok 9:

Gotowy dżem jest dość gęsty i może być używany nie tylko jako deser, ale także jako słodkie nadzienie do bułek lub ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g

