filcowy dżem wiśniowy

pyszny dżem. Idealny deser z przyjemną kwaskowatością! Wiśnia "filcowa" to jagoda najsłodszej odmiany, pochodząca z Syberii. Dżem z" filcowych " wiśni jest zawsze słodki, bez kwaśności, do której jesteśmy tak przyzwyczajeni. Przepis na dżem z wiśni "filcowych" niewiele różni się od gotowania dżemów z innych odmian.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 98 % 81 g
231 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na dżem

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wiśnie należy dokładnie spłukać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń pestki z jagód

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż przygotowane wiśnie w emaliowanym pojemniku warstwami, naprzemiennie warstwę jagód z warstwą cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Poczekaj, aż wiśnia da sok

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając. Po ugotowaniu usuń dżem z ognia na pół godziny

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ponownie gotujemy, a następnie czekamy pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po trzecim gotowaniu wlej dżem z "filcowych" wiśni do słoików i zwiń pokrywki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy dżem jest dość gęsty i może być używany nie tylko jako deser, ale także jako słodkie nadzienie do bułek lub ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy