cukinia w adjika to pikantna przekąska na zimę

cukinia adjika to doskonały wybór dla miłośników pikantnej kuchni. Łatwość przygotowania Powiedziałam już, że pikantne jedzenie ma bardzo dobry wpływ na mój chory żołądek. W naszym kraju nie ma zbyt wielu naprawdę pikantnych potraw, więc gotuję Adjikę w różnych wariantach w dużych porcjach. Jedną z metod gotowania jest cukinia w adjika.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
80 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

Przepis na zrobienie dowolnej Adjiki jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Ten przepis różni się tylko obecnością cukinii.
najpierw przygotowujemy cukinię – myjemy, myjemy do woli i kroimy w plasterki.
pozostałe składniki również są myte.
następnie biorę Robot kuchenny i siekam w nim pomidory, paprykę i czosnek.
umieść powstałą mieszaninę na patelni, dodając olej, sól, ocet i cukier.
po zagotowaniu układam cukinię.
gotuj cukinię w adjika nie dłużej niż 20 minut.
jeszcze gorący układamy naczynie w czystych, suchych słoikach i zamykamy pokrywką.
możesz przechowywać cukinię w adjika w temperaturze pokojowej, ale wskazane jest, aby nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
jeśli dla Ciebie taka ilość Adjiki to przesada, możesz zmniejszyć liczbę składników, zachowując proporcje.
spróbuj cukinii w adjika-ta sałatka stała się jedną z ulubionych. Więc myślę, że ty też powinieneś to polubić!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy