skład / składniki
metoda gotowania
Przepis na zrobienie dowolnej Adjiki jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Ten przepis różni się tylko obecnością cukinii.
najpierw przygotowujemy cukinię – myjemy, myjemy do woli i kroimy w plasterki.
pozostałe składniki również są myte.
następnie biorę Robot kuchenny i siekam w nim pomidory, paprykę i czosnek.
umieść powstałą mieszaninę na patelni, dodając olej, sól, ocet i cukier.
po zagotowaniu układam cukinię.
gotuj cukinię w adjika nie dłużej niż 20 minut.
jeszcze gorący układamy naczynie w czystych, suchych słoikach i zamykamy pokrywką.
możesz przechowywać cukinię w adjika w temperaturze pokojowej, ale wskazane jest, aby nie wystawiać jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
jeśli dla Ciebie taka ilość Adjiki to przesada, możesz zmniejszyć liczbę składników, zachowując proporcje.
spróbuj cukinii w adjika-ta sałatka stała się jedną z ulubionych. Więc myślę, że ty też powinieneś to polubić!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g