dżem pomarańczowo-bananowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przepis na dżem bananowo-pomarańczowy jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Podstawą jest przepis na dżem pomarańczowy, który nie bardzo mi się podoba.
banany łagodzą smak pomarańczy, dzięki czemu smakołyk jest bardzo smaczny i niczym.
aby przygotować taki dżem, banany i pomarańcze należy najpierw umyć, obrać, usunąć nasiona z pomarańczy.
pokrój skórki pomarańczowe w paski.
pokrój banany w plasterki.
rozkładamy pomarańcze na plasterki i kroimy każdy plasterek na 4 części.
z cukru i wody ugotuj syrop cukrowy i wlej tam gotowe składniki owocowe.
gotuj dżem z pomarańczy i bananów przez około dwie godziny, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu.
gotowy dżem jest nadal gorący w słoikach i zamykany pokrywkami.
przechowuj dżem w zaciemnionym miejscu, w chłodzie.
dżem bananowo-pomarańczowy ma przyjemny żółty kolor i ma przyjemny smak.
konsystencja dżemu jest dość gęsta i umiarkowanie słodka, dzięki czemu można ją stosować jako nadzienie do ciast i bułek.
banany łagodzą smak pomarańczy, dzięki czemu smakołyk jest bardzo smaczny i niczym.
aby przygotować taki dżem, banany i pomarańcze należy najpierw umyć, obrać, usunąć nasiona z pomarańczy.
pokrój skórki pomarańczowe w paski.
pokrój banany w plasterki.
rozkładamy pomarańcze na plasterki i kroimy każdy plasterek na 4 części.
z cukru i wody ugotuj syrop cukrowy i wlej tam gotowe składniki owocowe.
gotuj dżem z pomarańczy i bananów przez około dwie godziny, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu.
gotowy dżem jest nadal gorący w słoikach i zamykany pokrywkami.
przechowuj dżem w zaciemnionym miejscu, w chłodzie.
dżem bananowo-pomarańczowy ma przyjemny żółty kolor i ma przyjemny smak.
konsystencja dżemu jest dość gęsta i umiarkowanie słodka, dzięki czemu można ją stosować jako nadzienie do ciast i bułek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g