dżem pomarańczowo-bananowy

pyszny dżem pomarańczowo-bananowy! Zachwyć ich słodyczami! Łatwość przygotowania Pierwszy raz zrobiłem dżem pomarańczowo-bananowy niedawno. Podobało mi się, że nie trzeba czekać do lata, aby zrobić świeży dżem. Ponadto pomarańcze i banany są tańsze niż letnie jagody.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 54 g
217 kcal
IG: 2 / 11 / 87

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h
przepis na dżem bananowo-pomarańczowy jest tak prosty, jak to tylko możliwe. Podstawą jest przepis na dżem pomarańczowy, który nie bardzo mi się podoba.
banany łagodzą smak pomarańczy, dzięki czemu smakołyk jest bardzo smaczny i niczym.
aby przygotować taki dżem, banany i pomarańcze należy najpierw umyć, obrać, usunąć nasiona z pomarańczy.
pokrój skórki pomarańczowe w paski.
pokrój banany w plasterki.
rozkładamy pomarańcze na plasterki i kroimy każdy plasterek na 4 części.
z cukru i wody ugotuj syrop cukrowy i wlej tam gotowe składniki owocowe.
gotuj dżem z pomarańczy i bananów przez około dwie godziny, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu.
gotowy dżem jest nadal gorący w słoikach i zamykany pokrywkami.
przechowuj dżem w zaciemnionym miejscu, w chłodzie.
dżem bananowo-pomarańczowy ma przyjemny żółty kolor i ma przyjemny smak.
konsystencja dżemu jest dość gęsta i umiarkowanie słodka, dzięki czemu można ją stosować jako nadzienie do ciast i bułek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy