dżem z cukinii
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
suszone morele umyć i dokładnie namoczyć w gorącej wodzie, a następnie lekko wysuszyć (wystarczy umieścić suszone morele na sicie i pozwolić wodzie spłynąć).
cukinię należy umyć, obrać i posiekać, a następnie pokroić na kawałki.
cytrynę należy umyć i obrać ze skórki i pestek.
suszone morele i cukinia są mielone maszynką do mięsa lub blenderem, a następnie oddzielnie mielone cytryny.
trzy skórki z cytryny na tarce.
mieszankę suszonych moreli i cukinii umieszcza się w emaliowanej patelni, dodaje cytrynę, wlewa cukier i dokładnie miesza.
dżem należy gotować na małym ogniu przez około 40 minut, aż będzie gęsty, od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę.
gotowy dżem z cukinii jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach i zwinięty w pokrywki.
po całkowitym schłodzeniu słoiki należy przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.
ci, którzy nie lubią mocno słodkiego dżemu z cukinii, mogą zmniejszyć ilość cukru, zwłaszcza jeśli suszone morele są dość słodkie.
cukinię należy umyć, obrać i posiekać, a następnie pokroić na kawałki.
cytrynę należy umyć i obrać ze skórki i pestek.
suszone morele i cukinia są mielone maszynką do mięsa lub blenderem, a następnie oddzielnie mielone cytryny.
trzy skórki z cytryny na tarce.
mieszankę suszonych moreli i cukinii umieszcza się w emaliowanej patelni, dodaje cytrynę, wlewa cukier i dokładnie miesza.
dżem należy gotować na małym ogniu przez około 40 minut, aż będzie gęsty, od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę.
gotowy dżem z cukinii jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach i zwinięty w pokrywki.
po całkowitym schłodzeniu słoiki należy przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.
ci, którzy nie lubią mocno słodkiego dżemu z cukinii, mogą zmniejszyć ilość cukru, zwłaszcza jeśli suszone morele są dość słodkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g