dżem z cukinii

świetny przepis na dżem z cukinii! Słoneczny smak w każdej łyżce!). Łatwość przygotowania Nie bardzo lubię dżem z cukinii. Kiedy jeszcze mieliśmy Domek, mama po prostu zdjęła ogromne zbiory tych warzyw i ugotowała z nich dżem, dżem, zrobiła kandyzowane owoce. Dlatego do tej pory rzadko patrzę na słodycze z cukinii.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 51 g
206 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
suszone morele umyć i dokładnie namoczyć w gorącej wodzie, a następnie lekko wysuszyć (wystarczy umieścić suszone morele na sicie i pozwolić wodzie spłynąć).
cukinię należy umyć, obrać i posiekać, a następnie pokroić na kawałki.
cytrynę należy umyć i obrać ze skórki i pestek.
suszone morele i cukinia są mielone maszynką do mięsa lub blenderem, a następnie oddzielnie mielone cytryny.
trzy skórki z cytryny na tarce.
mieszankę suszonych moreli i cukinii umieszcza się w emaliowanej patelni, dodaje cytrynę, wlewa cukier i dokładnie miesza.
dżem należy gotować na małym ogniu przez około 40 minut, aż będzie gęsty, od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę.
gotowy dżem z cukinii jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach i zwinięty w pokrywki.
po całkowitym schłodzeniu słoiki należy przechowywać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.
ci, którzy nie lubią mocno słodkiego dżemu z cukinii, mogą zmniejszyć ilość cukru, zwłaszcza jeśli suszone morele są dość słodkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g

Podobne przepisy