dżem Czerwonobrodynowy

lekki, delikatny z kwaskowatością - nie możesz się od niego oderwać! Łatwość przygotowania Po raz kolejny powtarzam, że porzeczka jest bardzo przydatną jagodą, zawierającą różne witaminy i przydatne substancje. Jednocześnie jego przydatność nie znika pod wpływem wysokich temperatur, więc dżem z czerwonej porzeczki jest dobrą opcją na zdrowy deser.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
219 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przepis na dżem z czerwonej porzeczki różni się od przepisu na dżem z czarnej porzeczki, ale nie jest też wystarczająco skomplikowany.
najpierw musisz przygotować jagody: posortuj, umyj i osusz czystym, suchym ręcznikiem.
gotowe do przetworzenia jagody czerwonej porzeczki blanszuje się przez trzy minuty, a następnie miażdży, aż pojawi się sok.
powstały puree umieszcza się w emaliowanym pojemniku, dodaje wodę i cukier.
po dokładnym wymieszaniu masę gotuje się na małym ogniu, aż jej objętość zmniejszy się 2-3 razy.
możesz sprawdzić dżem pod kątem gotowości, biorąc kroplę dżemu i kładąc go na spodku. Jeśli dżem się nie rozprowadza, jest całkowicie gotowy.
gotowy dżem z czerwonej porzeczki układamy wrzącym w suchych, czystych słoikach i zamykamy pokrywkami.
zamknięte słoiki należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy