skład / składniki
metoda gotowania
przepis na dżem z czerwonej porzeczki różni się od przepisu na dżem z czarnej porzeczki, ale nie jest też wystarczająco skomplikowany.
najpierw musisz przygotować jagody: posortuj, umyj i osusz czystym, suchym ręcznikiem.
gotowe do przetworzenia jagody czerwonej porzeczki blanszuje się przez trzy minuty, a następnie miażdży, aż pojawi się sok.
powstały puree umieszcza się w emaliowanym pojemniku, dodaje wodę i cukier.
po dokładnym wymieszaniu masę gotuje się na małym ogniu, aż jej objętość zmniejszy się 2-3 razy.
możesz sprawdzić dżem pod kątem gotowości, biorąc kroplę dżemu i kładąc go na spodku. Jeśli dżem się nie rozprowadza, jest całkowicie gotowy.
gotowy dżem z czerwonej porzeczki układamy wrzącym w suchych, czystych słoikach i zamykamy pokrywkami.
zamknięte słoiki należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g