skład / składniki
metoda gotowania
do emaliowanej patelni należy wlać 1,5 litra wody. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić jagody. Możesz użyć zarówno czerwonej, jak i czarnej porzeczki, po prostu nie mieszaj. Jagody należy dobrze umyć. Gotuj porzeczki przez około dwie minuty. Następnie dodaj cały cukier, dobrze wymieszaj i zagotuj. Aby uzyskać pełną gotowość, musisz gotować przez kolejne 3 minuty. Jeśli wolisz czystą galaretkę, odcedź masę porzeczkową przez durszlak, obierając jagody. Dżem jest doskonale przechowywany bez zwijania, więc po ostygnięciu wlej go do czystych słoików i przykryj plastikowymi pokrywkami. Zgodnie z tym przepisem wychodzą 3 słoiki dżemu o pojemności 0,8 litra. Zimowe przyjęcia herbaciane staną się znacznie jaśniejsze, jeśli otworzysz słoik dżemu-galaretki z porzeczek. Ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g