dżem z czerwonej porzeczki na zimę

porzeczka to piękna jagoda. Dżem z niego to prawdziwa uczta! Porzeczka to jagoda, która jest doskonale żelowana. Dla miłośników domowych preparatów ten przepis będzie prawdziwym darem niebios. Przygotowanie dżemu z galaretki porzeczkowej nie zajmie ci dużo czasu, ponieważ nie wymaga długiego gotowania. Zacznijmy gotować.
LeoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
159 kcal
IG: 8 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

do emaliowanej patelni należy wlać 1,5 litra wody. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić jagody. Możesz użyć zarówno czerwonej, jak i czarnej porzeczki, po prostu nie mieszaj. Jagody należy dobrze umyć. Gotuj porzeczki przez około dwie minuty. Następnie dodaj cały cukier, dobrze wymieszaj i zagotuj. Aby uzyskać pełną gotowość, musisz gotować przez kolejne 3 minuty. Jeśli wolisz czystą galaretkę, odcedź masę porzeczkową przez durszlak, obierając jagody. Dżem jest doskonale przechowywany bez zwijania, więc po ostygnięciu wlej go do czystych słoików i przykryj plastikowymi pokrywkami. Zgodnie z tym przepisem wychodzą 3 słoiki dżemu o pojemności 0,8 litra. Zimowe przyjęcia herbaciane staną się znacznie jaśniejsze, jeśli otworzysz słoik dżemu-galaretki z porzeczek. Ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy