skład / składniki
metoda gotowania
przepis na syrop malinowy jest dość prosty.
maliny należy posortować, umyć i wysuszyć.
następnie jagody są miażdżone w jakimś pojemniku i dodaje się wodę. Jak widać ze składu, na 1 kg malin należy dodać około 750 ml wody. Jeśli używasz mrożonych malin, ilość wody należy zmniejszyć lub dokładnie odcedzić stopione maliny.
pozostaw powstałą mieszaninę na jeden dzień, czasami mieszając.
odcedź sok malinowy, dodaj cukier, kwas cytrynowy i ponownie pozostaw na jeden dzień, czasami mieszając.
gotujemy powstałą mieszaninę przez minutę, a następnie butelkujemy nasz gotowy syrop malinowy.
powstały syrop można przechowywać w lodówce przez dość długi czas.
jak widać, pomimo dość długiego procesu gotowania nie ma w nim absolutnie nic skomplikowanego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g