syrop malinowy na zimę

jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych syropów. Pij z przyjemnością! Łatwość przygotowania Szalenie kaloryczny syrop malinowy, którym zwykle polewam lody lub naleśniki. Najlepiej gotować ze świeżych malin, ale myślę, że wystarczy mrożona jagoda – wtedy należy zmniejszyć ilość wody.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
213 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 40 min

przepis na syrop malinowy jest dość prosty.
maliny należy posortować, umyć i wysuszyć.
następnie jagody są miażdżone w jakimś pojemniku i dodaje się wodę. Jak widać ze składu, na 1 kg malin należy dodać około 750 ml wody. Jeśli używasz mrożonych malin, ilość wody należy zmniejszyć lub dokładnie odcedzić stopione maliny.
pozostaw powstałą mieszaninę na jeden dzień, czasami mieszając.
odcedź sok malinowy, dodaj cukier, kwas cytrynowy i ponownie pozostaw na jeden dzień, czasami mieszając.
gotujemy powstałą mieszaninę przez minutę, a następnie butelkujemy nasz gotowy syrop malinowy.
powstały syrop można przechowywać w lodówce przez dość długi czas.
jak widać, pomimo dość długiego procesu gotowania nie ma w nim absolutnie nic skomplikowanego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy