dżem jagodowy malinowy z sokiem z cytryny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
maliny należy dokładnie posortować, umyć i lekko wysuszyć.
po zasypianiu jagód jedną trzecią naszego cukru usuwamy je na pięć godzin w chłodnym miejscu.
następnie spuść powstały sok i zagotuj. Dodając pozostały cukier, gotuj syrop, aż całkowicie się rozpuści.
pojawiającą się pianę należy usunąć, a syrop odstawić na około 15 minut.
maliny należy włożyć do gotowego syropu i gotować przez około 6 minut. Po zdjęciu dżemu malinowego z ognia należy go schłodzić, a następnie gotować ponownie przez około 10 minut.
dodając sok z cytryny, gotuj dżem malinowy, aż będzie całkowicie ugotowany.
powstały dżem malinowy jest jeszcze gorący w czystych słoikach, posyp cukrem pudrem i zwiń słoiki pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g