dżem jagodowy malinowy z sokiem z cytryny

Prosty, pyszny i bardzo zdrowy dżem. Obowiązkowy do użycia! Bardzo lubię maliny i prawie w każdej formie. Nie mamy własnego domku, więc zbieranie malin jest dość kosztownym zajęciem, ale jest bardzo smaczne, z dżemami ze sklepu – nic wspólnego. Przepis jest dość prosty. Dżem malinowy okazuje się niezwykle smaczny, a także zawiera ogromną ilość składników odżywczych, które pozostają w malinach nawet po ugotowaniu. Oczywiście najlepsze są maliny z Twojej działki ogrodowej. Jeśli nie ma domku, poproś znajomych. W naszym mieście babcie sprzedają maliny na ulicy latem, ale ich ceny wcale nie są humanitarne.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 65 g
253 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

maliny należy dokładnie posortować, umyć i lekko wysuszyć.
po zasypianiu jagód jedną trzecią naszego cukru usuwamy je na pięć godzin w chłodnym miejscu.
następnie spuść powstały sok i zagotuj. Dodając pozostały cukier, gotuj syrop, aż całkowicie się rozpuści.
pojawiającą się pianę należy usunąć, a syrop odstawić na około 15 minut.
maliny należy włożyć do gotowego syropu i gotować przez około 6 minut. Po zdjęciu dżemu malinowego z ognia należy go schłodzić, a następnie gotować ponownie przez około 10 minut.
dodając sok z cytryny, gotuj dżem malinowy, aż będzie całkowicie ugotowany.
powstały dżem malinowy jest jeszcze gorący w czystych słoikach, posyp cukrem pudrem i zwiń słoiki pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy