Marmolada Śliwkowa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
do przygotowania marmolady można użyć śliwek różnych odmian. W tym przepisie używamy białych śliwek. Śliwki należy umyć, obrać i włożyć do rondla. Przykryj wszystko cukrem i pozostaw na jeden dzień. W ciągu 24 godzin nasza pachnąca śliwka odda cały sok, więc do gotowania dżemu nie potrzebujemy kropli wody. Umieść rondel z owocami na dużym ogniu, zagotuj i gotuj przez 20-30 minut. Często mieszaj. Po pół godzinie lekko ostudź powstałą masę. Jeśli jesteś miłośnikiem przypraw, dodaj trochę cynamonu, aby uzyskać pikantność. Następnie przetrzyj całą masę przez durszlak lub zmiel w robocie kuchennym (najlepiej sprawdza się przystawka do puree). Marmolada ze śliwek jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g