Marmolada Śliwkowa

bardzo apetyczny i pyszny przysmak. Przygotowuje się bez większych trudności! Bardzo prosty przepis na słodko-kwaśną pachnącą marmoladę. Rozpieszczaj swoje zwierzęta, przygotuj pyszną marmoladę ze śliwek, która ozdobi Twoje przyjęcia herbaciane!
LeoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 43 g
176 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

do przygotowania marmolady można użyć śliwek różnych odmian. W tym przepisie używamy białych śliwek. Śliwki należy umyć, obrać i włożyć do rondla. Przykryj wszystko cukrem i pozostaw na jeden dzień. W ciągu 24 godzin nasza pachnąca śliwka odda cały sok, więc do gotowania dżemu nie potrzebujemy kropli wody. Umieść rondel z owocami na dużym ogniu, zagotuj i gotuj przez 20-30 minut. Często mieszaj. Po pół godzinie lekko ostudź powstałą masę. Jeśli jesteś miłośnikiem przypraw, dodaj trochę cynamonu, aby uzyskać pikantność. Następnie przetrzyj całą masę przez durszlak lub zmiel w robocie kuchennym (najlepiej sprawdza się przystawka do puree). Marmolada ze śliwek jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy