domowe wino z tarniny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
owoce do przygotowania domowego wina z tarniny należy przyjmować tylko dojrzałe, aby wino nie było silnie kwaśne.
przepis jest dość prosty, ale do gotowania potrzebujesz specjalnej konstrukcji do fermentacji wina - taki projekt można łatwo zbudować samodzielnie - schematy są w sieci.
po zmieszaniu cukru i wody przygotowujemy syrop, gotując składniki na małym ogniu. Podczas gotowania pojawi się piana, więc wskaźnik gotowości syropu - piana przestanie się tworzyć.
gdy syrop ostygnie, myj owoce cierni i zalewając wrzącą wodą, gotuj na małym ogniu, aż pojawią się pęknięcia w owocach.
schłodzoną masę z owoców tarniny wkładamy do pojemników fermentacyjnych, dodajemy drożdże i trzecią część z gotowego syropu. Szczelnie zamykając pojemnik migawką wodną, zostawiamy go na tydzień.
po tygodniu należy dodać resztki naszego syropu, wymieszać i zamknąć pojemnik migawką.
gdy proces fermentacji dobiegnie końca (owoce opadną na dno) zawartość wlewa się do innego pojemnika i pozostawia na kolejny tydzień.
gotowe wino należy przefiltrować i butelkować w celu dalszego przechowywania (lub spożycia).
powstałe domowe wino z tarniny przypomina właściwościami likier lub wino deserowe.
przepis jest dość prosty, ale do gotowania potrzebujesz specjalnej konstrukcji do fermentacji wina - taki projekt można łatwo zbudować samodzielnie - schematy są w sieci.
po zmieszaniu cukru i wody przygotowujemy syrop, gotując składniki na małym ogniu. Podczas gotowania pojawi się piana, więc wskaźnik gotowości syropu - piana przestanie się tworzyć.
gdy syrop ostygnie, myj owoce cierni i zalewając wrzącą wodą, gotuj na małym ogniu, aż pojawią się pęknięcia w owocach.
schłodzoną masę z owoców tarniny wkładamy do pojemników fermentacyjnych, dodajemy drożdże i trzecią część z gotowego syropu. Szczelnie zamykając pojemnik migawką wodną, zostawiamy go na tydzień.
po tygodniu należy dodać resztki naszego syropu, wymieszać i zamknąć pojemnik migawką.
gdy proces fermentacji dobiegnie końca (owoce opadną na dno) zawartość wlewa się do innego pojemnika i pozostawia na kolejny tydzień.
gotowe wino należy przefiltrować i butelkować w celu dalszego przechowywania (lub spożycia).
powstałe domowe wino z tarniny przypomina właściwościami likier lub wino deserowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Turn - 47 kcal/100g