domowe wino z tarniny

pyszne i oryginalne wino, spodoba się każdej kobiecie! Czy wiesz, że z tarniny możesz zrobić doskonałe wino, które zachwyci cię swoim oryginalnym bukietem smakowym? A przygotowanie tego wina wcale nie jest trudne. W okresie zbiorów polecam pamiętać o tym przepisie na wino.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 35 g
143 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h 30 min
owoce do przygotowania domowego wina z tarniny należy przyjmować tylko dojrzałe, aby wino nie było silnie kwaśne.
przepis jest dość prosty, ale do gotowania potrzebujesz specjalnej konstrukcji do fermentacji wina - taki projekt można łatwo zbudować samodzielnie - schematy są w sieci.
po zmieszaniu cukru i wody przygotowujemy syrop, gotując składniki na małym ogniu. Podczas gotowania pojawi się piana, więc wskaźnik gotowości syropu - piana przestanie się tworzyć.
gdy syrop ostygnie, myj owoce cierni i zalewając wrzącą wodą, gotuj na małym ogniu, aż pojawią się pęknięcia w owocach.
schłodzoną masę z owoców tarniny wkładamy do pojemników fermentacyjnych, dodajemy drożdże i trzecią część z gotowego syropu. Szczelnie zamykając pojemnik migawką wodną, zostawiamy go na tydzień.
po tygodniu należy dodać resztki naszego syropu, wymieszać i zamknąć pojemnik migawką.
gdy proces fermentacji dobiegnie końca (owoce opadną na dno) zawartość wlewa się do innego pojemnika i pozostawia na kolejny tydzień.
gotowe wino należy przefiltrować i butelkować w celu dalszego przechowywania (lub spożycia).
powstałe domowe wino z tarniny przypomina właściwościami likier lub wino deserowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy