tybetańska herbata maślana

rosyjska odmiana słynnego napoju! Tybetańska herbata z masłem może być uważana za jeden z symboli tego kraju. Miejscowi piją go dużo i z przyjemnością. I można go ugotować w domu!
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 100 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
18 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić herbatę tybetańską? Potrzebujemy tylko kilku składników) weź przefiltrowaną lub butelkowaną wodę. I pamiętaj, aby go zagotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym czajniku zaparz czarną herbatę w zwykły sposób. Wystarczy zalać go wrzącą wodą i zaparzać przez około pięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz natychmiast podzielić herbatę na porcje, nie wlewając jej do jednego wspólnego naczynia, tak jak ja. Odcedź napar przez siatkę, aby herbata nie dostała się do napoju. Nalałem go do dzbanka. Możesz wlać do kubków-potrzebujesz czterech kubków (lub zmniejsz skład do 1-3 porcji).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj odpowiednią ilość wrzącej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło i sól do gotowej gorącej herbaty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij herbatę trzepaczką przez 5 minut. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą małego blendera na baterie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie tybetańskiego napoju z gotowaniem, parzeniem i ubijaniem Zajęło mi dokładnie 15 minut. Okazuje się, że jest to masa, piękny kolor, nieprzezroczysty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sam sposób można zaparzyć zarówno zieloną, jak i każdą inną herbatę. I do smaku dodaj do napoju substytut cukru, cynamon, sok z cytryny i tak dalej - cokolwiek chcesz. Miłej herbaty dla wszystkich!

oryginalny przepis wykorzystuje olej jęczmienny do przygotowania tej herbaty i oczywiście dzięki niemu ten napój stał się tak znany na świecie. W naszym kraju zamiast masła jęczmiennego używa się zwykłego masła i mogę powiedzieć, że to zupełnie nie to, ale obecna jest ogólna konsystencja i podobieństwo doznań smakowych.

po raz pierwszy spróbowałem tybetańskiej herbaty z masłem podczas wizyty u przyjaciela w Szanghaju. I mogę powiedzieć, że nie podobał mi się tak bardzo, że nigdy nie zamierzałam go wypróbować po raz drugi. Ale podczas długiej podróży do Tybetu wypróbowałem tę herbatę, a teraz robię ją nawet z rosyjskich produktów, chociaż to trochę nie to.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy