kandyzowana pigwa

pachnące owoce pigwy świetnie nadają się do wykrojów. Ciesz się! Smak gotowych kandyzowanych owoców Owoce pigwy smakują dość specyficznie. Ponadto są dość twarde, więc idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie kandyzowanych owoców pigwy.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 66 g
265 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d
przepis na kandyzowane owoce i pigwy nie jest zbyt skomplikowany, ale czasochłonny. Osobiście prawie nigdy nie podejmę się ich przygotowania.
owoce pigwy należy dokładnie posortować i umyć. Następnie usuń nasiona i pokrój w plastry o grubości około 2 centymetrów. Plastry wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Owoce pigwy są uważane za gotowe, jeśli są już miękkie, ale jeszcze nie ugotowane. Gotowe plasterki wrzucamy do durszlaka.
w wodzie, która pozostała po ugotowaniu owoców, należy ugotować obraną skórkę pigwy. Z powstałego wywaru należy ugotować syrop. Aby to zrobić, weź bulion i cukier w ilości 700 g cukru na 300 ml wywaru.
gdy syrop będzie gotowy, przenieś tam nasze gotowane plastry pigwy.
gotuj mieszaninę na średnim ogniu przez około 6 minut. Następnie mieszaninę schładza się i pozostawia w chłodnym miejscu na 7 godzin.
tę procedurę powtarza się 5-6 razy. Podczas ostatniego gotowania dodaje się kwas cytrynowy i gotuje do całkowitego ugotowania.
gotowy dżem z kandyzowanych owoców pozostawia się na 8 godzin w chłodnym miejscu, a następnie syrop jest całkowicie osuszany przez durszlak.
kandyzowane owoce oddzielone od syropu są suszone, posypane cukrem pudrem i cukrem i przechowywane w chłodnym miejscu w szklanych słoikach wyłożonych pergaminem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy