kandyzowana pigwa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przepis na kandyzowane owoce i pigwy nie jest zbyt skomplikowany, ale czasochłonny. Osobiście prawie nigdy nie podejmę się ich przygotowania.
owoce pigwy należy dokładnie posortować i umyć. Następnie usuń nasiona i pokrój w plastry o grubości około 2 centymetrów. Plastry wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Owoce pigwy są uważane za gotowe, jeśli są już miękkie, ale jeszcze nie ugotowane. Gotowe plasterki wrzucamy do durszlaka.
w wodzie, która pozostała po ugotowaniu owoców, należy ugotować obraną skórkę pigwy. Z powstałego wywaru należy ugotować syrop. Aby to zrobić, weź bulion i cukier w ilości 700 g cukru na 300 ml wywaru.
gdy syrop będzie gotowy, przenieś tam nasze gotowane plastry pigwy.
gotuj mieszaninę na średnim ogniu przez około 6 minut. Następnie mieszaninę schładza się i pozostawia w chłodnym miejscu na 7 godzin.
tę procedurę powtarza się 5-6 razy. Podczas ostatniego gotowania dodaje się kwas cytrynowy i gotuje do całkowitego ugotowania.
gotowy dżem z kandyzowanych owoców pozostawia się na 8 godzin w chłodnym miejscu, a następnie syrop jest całkowicie osuszany przez durszlak.
kandyzowane owoce oddzielone od syropu są suszone, posypane cukrem pudrem i cukrem i przechowywane w chłodnym miejscu w szklanych słoikach wyłożonych pergaminem.
owoce pigwy należy dokładnie posortować i umyć. Następnie usuń nasiona i pokrój w plastry o grubości około 2 centymetrów. Plastry wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Owoce pigwy są uważane za gotowe, jeśli są już miękkie, ale jeszcze nie ugotowane. Gotowe plasterki wrzucamy do durszlaka.
w wodzie, która pozostała po ugotowaniu owoców, należy ugotować obraną skórkę pigwy. Z powstałego wywaru należy ugotować syrop. Aby to zrobić, weź bulion i cukier w ilości 700 g cukru na 300 ml wywaru.
gdy syrop będzie gotowy, przenieś tam nasze gotowane plastry pigwy.
gotuj mieszaninę na średnim ogniu przez około 6 minut. Następnie mieszaninę schładza się i pozostawia w chłodnym miejscu na 7 godzin.
tę procedurę powtarza się 5-6 razy. Podczas ostatniego gotowania dodaje się kwas cytrynowy i gotuje do całkowitego ugotowania.
gotowy dżem z kandyzowanych owoców pozostawia się na 8 godzin w chłodnym miejscu, a następnie syrop jest całkowicie osuszany przez durszlak.
kandyzowane owoce oddzielone od syropu są suszone, posypane cukrem pudrem i cukrem i przechowywane w chłodnym miejscu w szklanych słoikach wyłożonych pergaminem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g