skład / składniki
metoda gotowania
korzystając z takiego przepisu, otrzymujemy dość gęsty pięciominutowy dżem z czarnej porzeczki. Taki dżem może być używany jako nadzienie do bułek i ciast.
jagody czarnej porzeczki należy posortować, pozbywając się gruzu, a następnie dokładnie spłukać i lekko osuszyć (wystarczy umieścić na sicie lub durszlaku i pozwolić wodzie spłynąć).
gotuj syrop cukrowy za pomocą gotowanego cukru i wody w dużym, najlepiej emaliowanym pojemniku.
w powstałym syropie zanurzamy gotowe jagody czarnej porzeczki i gotujemy przez pięć minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
jeśli chcesz, aby jagody pozostały nienaruszone i nie pękły, zamiast mieszać pojemnik należy delikatnie potrząsnąć lub potrząsnąć.
po krótkiej przerwie, gdy dżem trochę ostygnie, gotuj go ponownie przez pięć minut na małym ogniu.
a następnie powtórz tę procedurę jeszcze raz, tj. w sumie nasz dżem powinien gotować się trzy razy przez pięć minut.
Varenme pięć minut czarnej porzeczki wlewa się do czystych, suchych słoików na gorąco i zamyka pokrywkami.
przechowywać dżem w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g