Szybki dżem z czarnej porzeczki

świetny przepis na szybki dżem z czarnej porzeczki. Łatwość przygotowania Łatwy w przygotowaniu dżem pięciominutowy z czarnej porzeczki. Zdrowe i smaczne!
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 57 g
224 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

korzystając z takiego przepisu, otrzymujemy dość gęsty pięciominutowy dżem z czarnej porzeczki. Taki dżem może być używany jako nadzienie do bułek i ciast.
jagody czarnej porzeczki należy posortować, pozbywając się gruzu, a następnie dokładnie spłukać i lekko osuszyć (wystarczy umieścić na sicie lub durszlaku i pozwolić wodzie spłynąć).
gotuj syrop cukrowy za pomocą gotowanego cukru i wody w dużym, najlepiej emaliowanym pojemniku.
w powstałym syropie zanurzamy gotowe jagody czarnej porzeczki i gotujemy przez pięć minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
jeśli chcesz, aby jagody pozostały nienaruszone i nie pękły, zamiast mieszać pojemnik należy delikatnie potrząsnąć lub potrząsnąć.
po krótkiej przerwie, gdy dżem trochę ostygnie, gotuj go ponownie przez pięć minut na małym ogniu.
a następnie powtórz tę procedurę jeszcze raz, tj. w sumie nasz dżem powinien gotować się trzy razy przez pięć minut.
Varenme pięć minut czarnej porzeczki wlewa się do czystych, suchych słoików na gorąco i zamyka pokrywkami.
przechowywać dżem w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy