czarna herbata miętowa

dobrze smakuje herbata o działaniu uspokajającym. Czarna herbata z miętą lubię bardziej zieloną. Piję go tylko ze świeżą miętą, ale jestem pewien, że można go zastąpić suszoną. Znam dwa podstawowe przepisy na herbatę miętową. I oba Lubię w tym samym stopniu.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
5 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wolę świeżą miętę do herbaty, którą o każdej porze roku można kupić w dużym sklepie spożywczym. Ale oczywiście możesz wziąć suszony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepis pierwszy. Bierzemy posiekaną miętę (świeżą lub suszoną), około 2 łyżek stołowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać 200 ml wrzącej wody

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I nalegaj pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Herbata miętowa jest gotowa!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Miłej herbaty!

Oto przepis drugi. Do tego przepisu dodałem również goździki, które dobrze podkreślają smak mięty.
opłucz czajnik wrzącą wodą, wlej czarną herbatę, goździki i miętę i zalej wrzącą wodą.
zaparzanie takiej herbaty nie może trwać dłużej niż pięć minut, ponieważ przy dłuższym parzeniu właściwości czarnej herbaty całkowicie znikną. Jeśli cię to nie przeraża, możesz nalegać na herbatę tak długo, jak chcesz, ponieważ goździki ujawniają cały swój aromat po zaparzeniu przez 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy