czarna herbata miętowa
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wolę świeżą miętę do herbaty, którą o każdej porze roku można kupić w dużym sklepie spożywczym. Ale oczywiście możesz wziąć suszony.
Krok 2:
Przepis pierwszy. Bierzemy posiekaną miętę (świeżą lub suszoną), około 2 łyżek stołowych.
Krok 3:
Wlać 200 ml wrzącej wody
Krok 4:
I nalegaj pięć minut.
Krok 5:
Herbata miętowa jest gotowa!
Krok 6:
Miłej herbaty!
Oto przepis drugi. Do tego przepisu dodałem również goździki, które dobrze podkreślają smak mięty.
opłucz czajnik wrzącą wodą, wlej czarną herbatę, goździki i miętę i zalej wrzącą wodą.
zaparzanie takiej herbaty nie może trwać dłużej niż pięć minut, ponieważ przy dłuższym parzeniu właściwości czarnej herbaty całkowicie znikną. Jeśli cię to nie przeraża, możesz nalegać na herbatę tak długo, jak chcesz, ponieważ goździki ujawniają cały swój aromat po zaparzeniu przez 15-20 minut.
opłucz czajnik wrzącą wodą, wlej czarną herbatę, goździki i miętę i zalej wrzącą wodą.
zaparzanie takiej herbaty nie może trwać dłużej niż pięć minut, ponieważ przy dłuższym parzeniu właściwości czarnej herbaty całkowicie znikną. Jeśli cię to nie przeraża, możesz nalegać na herbatę tak długo, jak chcesz, ponieważ goździki ujawniają cały swój aromat po zaparzeniu przez 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g