dżem z kiwi i bananów

egzotyczne podejście do robienia dżemu się opłaciło. Jednym z moich ulubionych przysmaków jest dżem z kiwi i bananów. Ogólnie bardzo lubię te dwa owoce.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 32 g
132 kcal
IG: 0 / 29 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz żelatynę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiwi należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Banany też umyj, obierz

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I wyciąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż pokrojone owoce do emaliowanej patelni, dodaj cukier, wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj namoczoną żelatynę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj taki dżem przez około pięć minut po ugotowaniu. Wyłącz piec. Dodaj żelatynę podgrzaną w łaźni wodnej i mieszaj, aż się rozpuści. Gotowy dżem jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach, przykryty pokrywkami i wysłany do przechowywania w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że dżem pozostaje w lodówce tylko przez krótki czas.

dżem z kiwi i bananów jest umiarkowanie słodki i dość gęsty. Może być stosowany jako nadzienie do ciast, pasztecików i bułek.
nadal bardzo smaczne jest jedzenie takiego dżemu z twarogiem, a także z naleśnikami.
dżem jest całoroczny, ponieważ zarówno kiwi, jak i banany są dostępne w sklepach przez cały rok, a cena tych owoców jest dość niska w przeciwieństwie do jagód latem. Jeśli chcesz, możesz zamknąć dżem z kiwi i bananów na zimę.
w swojej konsystencji dżem bardziej przypomina galaretkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy