dżem z kiwi i bananów
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Namocz żelatynę
Krok 3:
Kiwi należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Banany też umyj, obierz
Krok 5:
I wyciąć.
Krok 6:
Włóż pokrojone owoce do emaliowanej patelni, dodaj cukier, wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj namoczoną żelatynę.
Krok 7:
Gotuj taki dżem przez około pięć minut po ugotowaniu. Wyłącz piec. Dodaj żelatynę podgrzaną w łaźni wodnej i mieszaj, aż się rozpuści. Gotowy dżem jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach, przykryty pokrywkami i wysłany do przechowywania w lodówce.
Krok 8:
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że dżem pozostaje w lodówce tylko przez krótki czas.
dżem z kiwi i bananów jest umiarkowanie słodki i dość gęsty. Może być stosowany jako nadzienie do ciast, pasztecików i bułek.
nadal bardzo smaczne jest jedzenie takiego dżemu z twarogiem, a także z naleśnikami.
dżem jest całoroczny, ponieważ zarówno kiwi, jak i banany są dostępne w sklepach przez cały rok, a cena tych owoców jest dość niska w przeciwieństwie do jagód latem. Jeśli chcesz, możesz zamknąć dżem z kiwi i bananów na zimę.
w swojej konsystencji dżem bardziej przypomina galaretkę.
nadal bardzo smaczne jest jedzenie takiego dżemu z twarogiem, a także z naleśnikami.
dżem jest całoroczny, ponieważ zarówno kiwi, jak i banany są dostępne w sklepach przez cały rok, a cena tych owoców jest dość niska w przeciwieństwie do jagód latem. Jeśli chcesz, możesz zamknąć dżem z kiwi i bananów na zimę.
w swojej konsystencji dżem bardziej przypomina galaretkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
