zielona herbata miętowa

kojący napój byłby świetnym zakończeniem kolacji! Łatwość przygotowania Nie bardzo lubię zieloną herbatę, ale często piję zieloną herbatę z miętą. Moim zdaniem mięta nadaje zielonej herbacie zupełnie inny smak.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
4 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
już kilka razy opowiadałem o parzeniu zielonej herbaty. I wciąż mam ogromną liczbę przepisów.
zielona herbata miętowa ma pewne korzystne właściwości, relaksujące. Herbata ma wpływ na ciśnienie krwi, więc jeśli masz podobne problemy, staraj się nie nadużywać herbaty.
opłucz czajnik wrzącą wodą. Wlej do niego zieloną herbatę. Zielona herbata traci swoje właściwości podczas długiego parzenia, dlatego nie polecam parzenia herbaty dłużej niż trzy minuty podczas przygotowywania zielonej herbaty z miętą.
osobno parzymy liście mięty wrzącą wodą i nalegamy na 15-20 minut.
następnie łączymy herbatę w stosunku 1: 1 z naparem miętowym.
gotową zieloną herbatę miętową można pić zarówno na gorąco, jak i schłodzoną.
jeśli smak herbaty nie jest zbyt słodki, polecam dodać trochę miodu lub cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Zielona herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy