skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować marynatę z jęczmieniem perłowym i piklami bez mięsa? Przygotuj wszystkie wskazane produkty. Ogórki mogą być marynowane do smaku. Zwykle gotuję chudą zupę z piklami. Z podanej liczby składników dostałem gęstą zupę. Jeśli lubisz bardziej płynne zupy, zmniejsz ilość jęczmienia i ziemniaków lub zwiększ ilość wody.
Krok 2:
Kilka razy opłucz jęczmień perłowy do czystej wody. Następnie kaszę można namoczyć lub natychmiast przystąpić do dalszego gotowania(w tym przypadku konieczne jest gotowanie kaszy nieco dłużej niż wskazano w przepisie). Zalej jęczmień zimną wodą i pozostaw w ten sposób na 30-40 minut.
Krok 3:
W tym czasie zajmij się innymi produktami. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Opłucz wszystko razem z pomidorami w zimnej wodzie i osusz. Pomidora można obrać do woli, Zwykle tego nie robię. Pokrój marchewki w małe kostki lub paski, posiekaj cebulę i czosnek tak drobno, jak to możliwe. Posiekaj pomidora w dowolny dogodny dla siebie sposób (plasterki, kostki itp.).
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia.
Krok 5:
Po 1-2 minutach dodaj pomidora i czosnek do smażenia. Mieszając, pozostaw na patelni na kolejne 3 do 5 minut.
Krok 6:
Wyślij jęczmień do rondla, zalej niewielką ilością wody i gotuj do połowy. Zajmie ci to 20-25 minut. Spuść pozostałą wodę.
Krok 7:
Pokrój ogórki kiszone w małe kostki.
Krok 8:
Wyślij jęczmień i ziemniaki pokrojone w kostkę lub kostki na patelnię.
Krok 9:
Wlej określoną ilość wody i umieść na kuchence. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Lekko otwórz pokrywę, aby umożliwić ucieczkę pary.
Krok 10:
Wyślij smażenie, liść laurowy i ogórki na patelnię. W razie potrzeby wlej niewielką ilość solanki z ogórków. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 10-20 minut (do miękkości ogórków). Spróbuj zupy na sól, w razie potrzeby dodaj sól i dodaj szczyptę ulubionych przypraw. Wyłącz kuchenkę, przykryj patelnię i pozwól jej parzyć przez chwilę.
Krok 11:
Marynata jest gotowa. Zaoferuj każdemu na talerzu świeże zioła, drobno posiekane i zmielony czarny pieprz.
do przygotowania chudej marynaty można użyć wywaru warzywnego zamiast wody.
zupa jest pyszna ze śmietaną.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
jak wybrać idealny garnek do zupy, przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g