skład / składniki
metoda gotowania
na początek powiem ci trochę, czym jest jelfix. Jest to mieszanina składająca się z kwasu cytrynowego, cukru pudru, kwasu sorbinowego i pektyny.
stosuje się żelfiks, aby użyć ilości cukru zmniejszonej o połowę podczas gotowania dżemu.
możesz gotować dżem z galaretką zgodnie ze zwykłymi przepisami z dowolnych jagód lub owoców.
jako przykład podam wersję dżemu z wiśni z użyciem galaretki.
w przypadku dżemu bez niego wziąłbym 3 kilogramy cukru na 2 kilogramy wiśni. W przypadku galaretki ilość ta jest zmniejszona.
znajdź to cudowne lekarstwo w sprzedaży w każdym dużym dziale spożywczym. Jego cena jest śmieszna.- coś około 10 rubli za paczkę, co daje znaczne oszczędności, biorąc pod uwagę zmniejszenie ilości cukru.
nawiasem mówiąc, na opakowaniu znajduje się instrukcja gotowania.
więc dokładnie myjemy wiśnie, sortujemy i usuwamy nasiona z jagód.
wkładamy pojemnik z jagodami do ognia, zasypiamy żelfiks i doprowadzamy do wrzenia.
następnie dodaj cukier i gotuj przez około dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając.
następnie jeszcze gorący dżem układamy w słoikach i zwijamy pokrywkami.
trzymaj do góry nogami, przykryty ciepłym kocem, aż ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Jelfix - 298 kcal/100g