dżem z galaretką

Jelfix sprawia, że dżem jest jeszcze zdrowszy, a smak jest przyjemniejszy! Łatwość przygotowania Zwykły dżem z galaretką staje się tylko lepszy.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 98 % 81 g
231 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

na początek powiem ci trochę, czym jest jelfix. Jest to mieszanina składająca się z kwasu cytrynowego, cukru pudru, kwasu sorbinowego i pektyny.
stosuje się żelfiks, aby użyć ilości cukru zmniejszonej o połowę podczas gotowania dżemu.
możesz gotować dżem z galaretką zgodnie ze zwykłymi przepisami z dowolnych jagód lub owoców.
jako przykład podam wersję dżemu z wiśni z użyciem galaretki.
w przypadku dżemu bez niego wziąłbym 3 kilogramy cukru na 2 kilogramy wiśni. W przypadku galaretki ilość ta jest zmniejszona.
znajdź to cudowne lekarstwo w sprzedaży w każdym dużym dziale spożywczym. Jego cena jest śmieszna.- coś około 10 rubli za paczkę, co daje znaczne oszczędności, biorąc pod uwagę zmniejszenie ilości cukru.
nawiasem mówiąc, na opakowaniu znajduje się instrukcja gotowania.
więc dokładnie myjemy wiśnie, sortujemy i usuwamy nasiona z jagód.
wkładamy pojemnik z jagodami do ognia, zasypiamy żelfiks i doprowadzamy do wrzenia.
następnie dodaj cukier i gotuj przez około dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając.
następnie jeszcze gorący dżem układamy w słoikach i zwijamy pokrywkami.
trzymaj do góry nogami, przykryty ciepłym kocem, aż ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Jelfix - 298   kcal/100g

Podobne przepisy