szmaragdowy dżem kiwi

niezwykły Egzotyczny dżem. Warto spróbować! Łatwość przygotowania, wynik Po raz pierwszy ugotowałem dżem kiwi, kiedy kupiłem całkowicie nieodpowiednie owoce – twarde i kwaśne, więc zużycie cukru było tak duże. Jeśli kupisz bardziej dojrzałe kiwi, powinieneś zmniejszyć ilość dodawanego cukru.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 64 g
258 kcal
IG: 0 / 6 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
przepis na dżem kiwi jest bardzo prosty i nie wymaga dużej wiedzy kulinarnej. Na przykład nie lubię gotować, ale czasami chcę czegoś niezwykłego.
zaczyna się więc od dokładnego spłukania i obierania kiwi.
obrane kiwi pokroić w cienkie plasterki i przykryć cukrem.
odstawiamy mieszaninę na około kwadrans, aż kiwi da sok.
następnie kładziemy rondel na kuchence, przenosimy tam nasz przyszły dżem i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając.
po rozpuszczeniu cukru gotuj dżem kiwi jeszcze przez około trzy minuty.
schłodzić dżem przez pół godziny, a następnie ponownie gotować przez trzy minuty.
powtórz procedurę jeszcze dwa razy.
Przenieś gotowy dżem z kiwi do czystych, suchych słoików i przechowuj w lodówce.
jeśli zdecydujesz się przygotować dżem na zimę, polecam zwinąć słoiki pokrywkami.
smak dżemu okazuje się bardzo interesujący – radzę gotować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy