szmaragdowy dżem kiwi
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
przepis na dżem kiwi jest bardzo prosty i nie wymaga dużej wiedzy kulinarnej. Na przykład nie lubię gotować, ale czasami chcę czegoś niezwykłego.
zaczyna się więc od dokładnego spłukania i obierania kiwi.
obrane kiwi pokroić w cienkie plasterki i przykryć cukrem.
odstawiamy mieszaninę na około kwadrans, aż kiwi da sok.
następnie kładziemy rondel na kuchence, przenosimy tam nasz przyszły dżem i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając.
po rozpuszczeniu cukru gotuj dżem kiwi jeszcze przez około trzy minuty.
schłodzić dżem przez pół godziny, a następnie ponownie gotować przez trzy minuty.
powtórz procedurę jeszcze dwa razy.
Przenieś gotowy dżem z kiwi do czystych, suchych słoików i przechowuj w lodówce.
jeśli zdecydujesz się przygotować dżem na zimę, polecam zwinąć słoiki pokrywkami.
smak dżemu okazuje się bardzo interesujący – radzę gotować!
zaczyna się więc od dokładnego spłukania i obierania kiwi.
obrane kiwi pokroić w cienkie plasterki i przykryć cukrem.
odstawiamy mieszaninę na około kwadrans, aż kiwi da sok.
następnie kładziemy rondel na kuchence, przenosimy tam nasz przyszły dżem i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści, ciągle mieszając.
po rozpuszczeniu cukru gotuj dżem kiwi jeszcze przez około trzy minuty.
schłodzić dżem przez pół godziny, a następnie ponownie gotować przez trzy minuty.
powtórz procedurę jeszcze dwa razy.
Przenieś gotowy dżem z kiwi do czystych, suchych słoików i przechowuj w lodówce.
jeśli zdecydujesz się przygotować dżem na zimę, polecam zwinąć słoiki pokrywkami.
smak dżemu okazuje się bardzo interesujący – radzę gotować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g