dżem śliwkowy na zimę

dzieci pokochają to! Prosty przepis na niesamowicie pyszny dżem! Dżem śliwkowy świetnie komponuje się z herbatą, zwykle używam go jako nadzienia do bułek lub ciasta, moje dzieci to uwielbiają.
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
197 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj i osusz śliwki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozbywamy się owoców pestek. Wszystko, co ma nutę zgnilizny, jest usuwane ze wspólnego stosu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W emaliowanej misce wymieszaj cukier z wodą, doprowadzając go do wrzącej wody. W tej wrzącej wodzie przenosimy śliwki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie trwa pół godziny, plus minus kilka minut lub trochę dłużej. Istotną rolę odgrywa stopień dojrzałości śliwki. Sprawdź owoce, jeśli stały się miękkie, Jest to pewny znak gotowości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowaną masę śliwkową zamieniamy w puree za pomocą robota kuchennego lub prostej maszynki do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Puree wraca do miski i ponownie gotuje. Gdy śliwka zabulknie, obniż temperaturę gotowania. Następnie gotuj przez około godzinę, odparowując wilgoć ze słodkiej masy owocowej. Idealny dżem śliwkowy nie musi być płynny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowy dżem do czystych słoików.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dżem śliwkowy doskonale nadaje się do herbaty, można go użyć jako nadzienia do bułek lub ciasta.

nasze dżem ze śliwek zostanie ugotowany we własnym soku, z minimalnym dodatkiem wody. Smakuje lepiej. Usuwamy owoce z nasion. Wszystko, co ma nutę zgnilizny, jest usuwane ze wspólnego stosu.
Perfect powidło śliwkowe nie musi być płynny. Wystarczy o tym pamiętać, aby pierwsza próba gotowania przyniosła dobre rezultaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy