skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dokładnie umyj i osusz śliwki.
Krok 3:
Pozbywamy się owoców pestek. Wszystko, co ma nutę zgnilizny, jest usuwane ze wspólnego stosu.
Krok 4:
W emaliowanej misce wymieszaj cukier z wodą, doprowadzając go do wrzącej wody. W tej wrzącej wodzie przenosimy śliwki.
Krok 5:
Gotowanie trwa pół godziny, plus minus kilka minut lub trochę dłużej. Istotną rolę odgrywa stopień dojrzałości śliwki. Sprawdź owoce, jeśli stały się miękkie, Jest to pewny znak gotowości.
Krok 6:
Gotowaną masę śliwkową zamieniamy w puree za pomocą robota kuchennego lub prostej maszynki do mięsa.
Krok 7:
Puree wraca do miski i ponownie gotuje. Gdy śliwka zabulknie, obniż temperaturę gotowania. Następnie gotuj przez około godzinę, odparowując wilgoć ze słodkiej masy owocowej. Idealny dżem śliwkowy nie musi być płynny.
Krok 8:
Przenieś gotowy dżem do czystych słoików.
Krok 9:
Dżem śliwkowy doskonale nadaje się do herbaty, można go użyć jako nadzienia do bułek lub ciasta.
nasze
dżem ze śliwek
zostanie ugotowany we własnym soku, z minimalnym dodatkiem wody. Smakuje lepiej. Usuwamy owoce z nasion. Wszystko, co ma nutę zgnilizny, jest usuwane ze wspólnego stosu.
Perfect
powidło śliwkowe
nie musi być płynny. Wystarczy o tym pamiętać, aby pierwsza próba gotowania przyniosła dobre rezultaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g