skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Najpierw zajmijmy się dodatkami. Do koperty z nadzieniem kiełbasiano-serowym należy pokroić kiełbasę i pomidora, a ser zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3:
Do nadzienia twarogowego wymieszaj twaróg, drobno posiekane warzywa i trochę soli do smaku.
Krok 4:
Do nadzienia jabłkowego pokrój jabłko w małe kostki.
Krok 5:
W małej kadzi rozgrzej masło, Wrzuć jabłka, cukier i cynamon. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, około 5 minut. Trochę ostudzić.
Krok 6:
Pita jest cięta na paski, z mojego wyszło 3 sztuki o szerokości około 10 cm.
Krok 7:
Zaczynamy tworzyć kopertę. Połóż łyżkę nadzienia na krawędzi paska, przesuwając ją nieco do jednej krawędzi.
Krok 8:
Złóż krawędź chleba pita z nadzieniem po przekątnej, uważając, aby nadzienie nie wypadło.
Krok 9:
Następnie złóż w linii prostej, zamykając jedną otwartą krawędź.
Krok 10:
Jeszcze raz po przekątnej.
Krok 11:
I znowu w linii prostej. Całe wypełnienie jest zamknięte w środku.
Krok 12:
Obracamy nasz Trójkąt, aż skończy się chleb pita.
Krok 13:
Jeśli na końcu pozostanie kawałek, przytnij go nożyczkami, aby koperta wyglądała schludnie.
Krok 14:
W ten sam sposób tworzymy Pozostałe koperty.
Krok 15:
Na dużej patelni rozpuść masło i włóż koperty. Robimy mały ogień, przykrywamy pokrywką.
Krok 16:
Po zrumienieniu kopert z jednej strony odwracamy je na drugą i doprowadzamy do gotowości pod pokrywką. Smażyłem je przez około trzy minuty z każdej strony. Smacznego!
z tej liczby produktów dostałem trzy koperty, ale nadzienie pozostało i przygotowałem jeszcze trzy z drugiego chleba pita.
koperty okazały się soczyste, chrupiące, jedyną rzeczą jest to, że możesz zrobić mniej warstw, gdy je przekręcisz, nadzienie znalazło się w środku - i to wszystko, możesz przestać. Wtedy warstwa ciasta będzie mała, a koperty będą jeszcze smaczniejsze.
jako nadzienie możesz wziąć absolutnie dowolne produkty: ser / zioła, tłuczone ziemniaki/cebulę, grzyby/cebulę, twarożek/rodzynki, kurczaka/ser. Istnieje wiele odmian, wybierz według smaku lub dostępności produktów.
możesz smażyć koperty bez oleju na patelni grillowej. Lub zanurz je najpierw w ubitym jajku, a następnie usmaż na oleju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal / 100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal / 100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g