koperty pita z różnymi nadzieniami na patelni

na śniadanie, w drodze , do pracy-zawsze pomogą!! Pita to prosta tortilla, która zaprzyjaźni się z dowolnymi potrawami. Proponuję przygotować z niego szybkie i bardzo smaczne danie: koperty z nadzieniami kiełbasa/ser, twarożek/zioła i jabłko/cynamon.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 32 % 11 g
210 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmijmy się dodatkami. Do koperty z nadzieniem kiełbasiano-serowym należy pokroić kiełbasę i pomidora, a ser zetrzeć na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do nadzienia twarogowego wymieszaj twaróg, drobno posiekane warzywa i trochę soli do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do nadzienia jabłkowego pokrój jabłko w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małej kadzi rozgrzej masło, Wrzuć jabłka, cukier i cynamon. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, około 5 minut. Trochę ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pita jest cięta na paski, z mojego wyszło 3 sztuki o szerokości około 10 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaczynamy tworzyć kopertę. Połóż łyżkę nadzienia na krawędzi paska, przesuwając ją nieco do jednej krawędzi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż krawędź chleba pita z nadzieniem po przekątnej, uważając, aby nadzienie nie wypadło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie złóż w linii prostej, zamykając jedną otwartą krawędź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeszcze raz po przekątnej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I znowu w linii prostej. Całe wypełnienie jest zamknięte w środku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obracamy nasz Trójkąt, aż skończy się chleb pita.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jeśli na końcu pozostanie kawałek, przytnij go nożyczkami, aby koperta wyglądała schludnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W ten sam sposób tworzymy Pozostałe koperty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na dużej patelni rozpuść masło i włóż koperty. Robimy mały ogień, przykrywamy pokrywką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po zrumienieniu kopert z jednej strony odwracamy je na drugą i doprowadzamy do gotowości pod pokrywką. Smażyłem je przez około trzy minuty z każdej strony. Smacznego!

z tej liczby produktów dostałem trzy koperty, ale nadzienie pozostało i przygotowałem jeszcze trzy z drugiego chleba pita.
koperty okazały się soczyste, chrupiące, jedyną rzeczą jest to, że możesz zrobić mniej warstw, gdy je przekręcisz, nadzienie znalazło się w środku - i to wszystko, możesz przestać. Wtedy warstwa ciasta będzie mała, a koperty będą jeszcze smaczniejsze.
jako nadzienie możesz wziąć absolutnie dowolne produkty: ser / zioła, tłuczone ziemniaki/cebulę, grzyby/cebulę, twarożek/rodzynki, kurczaka/ser. Istnieje wiele odmian, wybierz według smaku lub dostępności produktów.
możesz smażyć koperty bez oleju na patelni grillowej. Lub zanurz je najpierw w ubitym jajku, a następnie usmaż na oleju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal / 100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal / 100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy