placki ziemniaczane z serem

w pośpiechu, ze zwykłych produktów, bardzo smaczne i proste! Placki ziemniaczane z serem są przygotowywane bardzo prosto. Od klasycznych różnią się tylko wypełniaczem. Oprócz sera możesz dodać do nich świeże zioła, różne przyprawy, inne warzywa oprócz ziemniaków. Idealny na szybką przekąskę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 52 % 15 g
156 kcal
IG: 87 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki ziemniaczane z serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Wybierz dowolny ser według własnego gustu. Najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć. Weź dowolne świeże warzywa. Mam pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce do wygodnej głębokiej miski. Jeśli płyn pojawi się z startych ziemniaków, należy go spuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zetrzyj ser. Lubię też ser na drobnej tarce. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą i osusz. Następnie drobno posiekaj i dodaj do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jedno jajko. Do smaku posyp wszystko solą i przyprawami. Dodaj trochę mąki. Jest to konieczne, aby lekko uformować wszystkie składniki ze sobą. Całą zawartość miski dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Masę ziemniaczaną można ułożyć łyżką lub uformować rękami małe ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż placki ziemniaczane na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. placki ziemniaczane powinny stać się złote i mieć czas na dobre pieczenie w środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe placki ziemniaczane są niesamowicie smaczne na gorąco ze śmietaną. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy