koperty pita z szynką i serem

pyszne, polizasz palce! I szybko się przygotowują! Szybka, smaczna i sycąca przekąska! Soczyste koperty przypadną do gustu wszystkim! Mogą zjeść obfite śniadanie, zjeść obiad, a nawet kolację. Można je zabrać na kebaby. To wszechstronna przekąska. Spróbuj, a będziesz zadowolony!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 71 % 30 g
węglowodany 2 % 1 g
318 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

jak zrobić koperty pita z szynką i serem?
1. Najpierw ugotuj 1 jajko kurze.
2. Następnie weź długi, cienki chleb pita i pokrój na dwa paski. A te dwa paski są jeszcze na pół. Więc mamy cztery paski.
3. Szynkę pokroić w drobną kostkę
4. Ser pokrój również w małe kostki
5. Umyj warzywa pod bieżącą wodą i drobno posiekaj
6. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce
7. Jajko ugotowane na twardo pokroić w drobną kostkę
8. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj trochę majonezu, aby uzyskać soczystość.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.


9. Podziel nadzienie na cztery części i zacznij tworzyć trójkątne koperty.
10. Następnie podgrzej patelnię olejem roślinnym
11. W tym czasie ubij surowe jajko na szerokim talerzu z dodatkiem soli i przypraw do smaku
12. Zanurz koperty w jajku kilka razy ze wszystkich stron, aby jajko dobrze przylegało do chleba pita.
13. Rozłóż nasze Trójkąty na patelni stroną owiniętą na samym końcu, aby natychmiast się usmażyły i nie rozwinęły się w przyszłości.
14. Gdy jedna strona nabierze ładnego złotego koloru, Odwróć koperty na drugą stronę.
15. Jeśli druga strona również się zarumieni, Trójkąty można wyjąć z patelni.
niech trochę ostygną i możesz jeść!
możesz bezpiecznie eksperymentować z farszem. Zależy od tego, co masz w magazynie. Zamiast szynki można włożyć kiełbasę, kiełbaski lub kurczaka, a nawet gotowe mięso mielone. Jeśli nie jesz mięsa, możesz umieścić gotowany groszek, soczewicę lub kiełbasę sojową. Możesz dodać pomidora lub paprykę.
możesz wziąć różne warzywa. Kto bardziej lubi koperek, a kto pietruszkę, zieloną cebulę lub kolendrę lub bazylię. Kwestia gustu.
możesz również zrobić te koperty warzywne. Jeśli masz resztki warzyw gotowanych na parze, ale nikt już nie chce ich jeść. Umieszczając je w takich trójkątach z serem, myślę, że zostaną zjedzone bardzo szybko i z przyjemnością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal / 100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy