kotlety z burakami i mięsem mielonym

szybkie danie z niedrogich potraw na patelni! Dość prosty przepis na przygotowanie soczystych i pachnących domowych kotletów z mieszanego mięsa mielonego z dodatkiem buraków i cebuli, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 66 % 23 g
węglowodany 11 % 4 g
254 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo szybko i łatwo przygotować soczyste kotlety z mieszanego mięsa mielonego z burakami i cebulą, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania aromatycznych kotletów mięsnych z warzywami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować kotlety, weź obszerną miskę i włóż do niej sześćset gramów mieszanego mięsa mielonego, a następnie drobno posiekaj lub zetrzyj jedną główkę cebuli na grubej tarce i włóż do miski z mielonym mięsem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź drobną tarkę i zetrzyj wcześniej obrane średnie buraki na głębokim talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż drobno starte buraki do miski z mielonym mięsem i cebulą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij i dodaj jedno jajko kurze do wspólnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do wspólnej miski do smaku sól, kolendrę, zirę, dwa ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę i mieszankę zmielonej czarnej i czerwonej papryki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź wymaganą ilość ugotowanego mięsa mielonego i pokonaj go w dłoniach, a następnie uformuj kotlety o wymaganej wielkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformowane placki rozwałkować w bułce tartej, którą wymieszać do smaku z mąką pszenną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź odpowiednią patelnię, najlepiej z grubym dnem i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej trzy łyżki oleju roślinnego i podgrzej, a następnie włóż do niej panierowane kotlety i smaż z jednej strony przez około pięć minut w średniej temperaturze pieca.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć smażone kotlety z jednej strony na patelni, a następnie przykryj pokrywką i kontynuuj smażenie kotletów z drugiej strony przez dziesięć minut, aż będą całkowicie ugotowane w najniższej temperaturze pieca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugotowane kotlety układamy na porcjowanych talerzach i podajemy do stołu z dodatkami według własnych upodobań. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość szybki i prosty przepis na przygotowanie pysznych i niezwykle delikatnych kotletów z buraków z cebulą i mieszanym mięsem mielonym! Soczyste i aromatyczne dania główne wykonane z mielonego mięsa z warzywami i szybko smażone na patelni to idealna opcja na pyszny lunch lub kolację! Pamiętaj, aby przygotować te delikatne i aromatyczne domowe kotlety bez dodatku chleba i być mile zaskoczonym wspaniałym smakiem! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy