Sklandraushi

Sklandraushi-łotewskie ciasto z ziemniakami i marchewką. Sklandraushi jest uważane za łotewskie danie narodowe, ponieważ tradycje jego przygotowania sięgają starożytnej przeszłości. To prawdziwy przepis na sklandrausche z regionu Kurzeme. To klasyczny przepis i każdy może dodać coś do swojego gustu.
Maxim IzbyszewAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 67 % 22 g
168 kcal
IG: 30 / 4 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przygotowanie bazy z mąki żytniej.

mąkę należy wymieszać z gorącą wodą, do której wcześniej dodano margarynę lub masło i sól. Zagnieść ciasto.

gotowe ciasto rozwałkuje się na grubość około dwóch trzech milimetrów i wycina okrągłe dyski o średnicy 8-14 centymetrów. Krawędzie dysków nie muszą być uszczypnięte, aby uzyskać kosze, możesz również użyć specjalnych form, aby ułatwić tę czynność. Następnie umieść je na natłuszczonej blasze do pieczenia.

przygotowanie nadzienia.

ziemniaki należy ugotować i zmiażdżyć. Do powstałej masy ziemniaczanej dodaj sól (do smaku), połowę określonej ilości kwaśnej śmietany i jajek, możesz również dodać stopione masło, ogólnie zrobić tłuczone ziemniaki. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Zamiast gotowanych ziemniaków możesz użyć surowego startego na grubej tarce i wyciśniętego z nadmiaru płynu.

marchewki są również jak ziemniaki ugotować i zmiażdżyć. Następnie dodaj również śmietanę i jajka pozostałe po ziemniakach. Do powstałej masy dodaj semolinę lub mąkę pszenną. Tutaj dla amatora możesz zrobić część z semoliną, a część z mąką pszenną. Zamiast gotowanej marchewki możesz użyć surowej startej, tak jak w przypadku ziemniaków.

pieczenie.

umieść masę ziemniaczaną w koszach z ciasta, połóż na niej marchewkę (proporcje 1: 1). Piec w temperaturze 220-250 stopni, aż spód ciasta będzie suchy (15-30 min). Gotowe sklandraushi można posmarować kwaśną śmietaną, posypać cukrem, kminkiem lub cynamonem według własnego gustu i preferencji (na przykład nie lubię kminku).

przygotowując nadzienie, możesz również uwolnić kulinarną wyobraźnię i dodać inne składniki do swojego gustu. Za pierwszym razem możesz zmniejszyć liczbę określonych składników i liczbę przygotowanych sklandrausch do próbki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy