skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie bazy z mąki żytniej.
mąkę należy wymieszać z gorącą wodą, do której wcześniej dodano margarynę lub masło i sól. Zagnieść ciasto.
gotowe ciasto rozwałkuje się na grubość około dwóch trzech milimetrów i wycina okrągłe dyski o średnicy 8-14 centymetrów. Krawędzie dysków nie muszą być uszczypnięte, aby uzyskać kosze, możesz również użyć specjalnych form, aby ułatwić tę czynność. Następnie umieść je na natłuszczonej blasze do pieczenia.
przygotowanie nadzienia.
ziemniaki należy ugotować i zmiażdżyć. Do powstałej masy ziemniaczanej dodaj sól (do smaku), połowę określonej ilości kwaśnej śmietany i jajek, możesz również dodać stopione masło, ogólnie zrobić tłuczone ziemniaki. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Zamiast gotowanych ziemniaków możesz użyć surowego startego na grubej tarce i wyciśniętego z nadmiaru płynu.
marchewki są również jak ziemniaki ugotować i zmiażdżyć. Następnie dodaj również śmietanę i jajka pozostałe po ziemniakach. Do powstałej masy dodaj semolinę lub mąkę pszenną. Tutaj dla amatora możesz zrobić część z semoliną, a część z mąką pszenną. Zamiast gotowanej marchewki możesz użyć surowej startej, tak jak w przypadku ziemniaków.
pieczenie.
umieść masę ziemniaczaną w koszach z ciasta, połóż na niej marchewkę (proporcje 1: 1). Piec w temperaturze 220-250 stopni, aż spód ciasta będzie suchy (15-30 min). Gotowe sklandraushi można posmarować kwaśną śmietaną, posypać cukrem, kminkiem lub cynamonem według własnego gustu i preferencji (na przykład nie lubię kminku).
przygotowując nadzienie, możesz również uwolnić kulinarną wyobraźnię i dodać inne składniki do swojego gustu. Za pierwszym razem możesz zmniejszyć liczbę określonych składników i liczbę przygotowanych sklandrausch do próbki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g