Pyszne Naleśniki Bez Dziur

można przygotować na śniadanie lub gdy nie masz czasu. Taki przepis może zadowolić każdego. Można go przygotować zarówno na śniadanie lub podwieczorek, jak i gdy masz bardzo mało czasu. Łatwe, Smaczne, Szybkie, Proste!!!
AlexinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 66 % 23 g
164 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

2-3 jajka ubić w misce lub rondlu.Dodaj cukier, sól i wanilinę.Dobrze ubij widelcem, trzepaczką lub mikserem.(wszystko ubijałam widelcem).Dodaj połowę całkowitego lekko podgrzanego(podgrzewaj na nieco wyższym małym ogniu przez 90 sekund ) mleka.Ubić.Dodaj wcześniej przesianą mąkę.Ubij, aby nie było białych grudek.Wlać resztki mleka. Ubić. Dodaj łyżeczkę wcześniej stopionego masła i 1-1,5 łyżki. łyżki oleju roślinnego.Ubić. W zależności od gęstości lub płynu dodaj trochę więcej mleka lub mąki.Ciasto powinno być jak naleśniki.Dobrze wymieszaj ciasto.
specjalna patelnia do naleśników z bardzo niskimi bokami lekko nasmarować olejem (posmarowałem warzywem i rozprowadziłem łyżką stołową na całym dnie i krawędziach).
spuść dodatkowe krople oleju z patelni (dzięki temu naleśniki nie są tłuste, ale nie suche).
rozgrzej patelnię na średnim ogniu (bardzo mało.jeśli jest zimno, naleśniki nie są smażone, a jeśli są spalone, spalą się.)
wlej ciasto na patelnię kadzią i przechyl patelnię lekko w różnych kierunkach, aby ciasto rozprzestrzeniło się na całym dnie.Spuść nadmiar ciasta z powrotem na patelnię.
opiekamy naleśnik z jednej strony przez 1 -1,5 minuty (nadal zależy to od grubości naleśnika i tego, jak szybko się smaży.każdy ma na to swój czas.), następnie specjalną szpatułką rysujemy w kółko wzdłuż krawędzi patelni i zaczepiamy naleśnik szpatułką spod dołu w samym środku, odwracamy i smażymy z drugiej strony przez kolejne 30 sekund.
ułóż naleśnik szpatułką na talerzu.
i tak gotujemy wszystkich innych.
jeśli chodzi o smar,osobiście smarowałem patelnię olejem roślinnym tylko raz przed pierwszym naleśnikiem i smażyłem na nim wszystko.
jeśli jednak ktoś nie może tego zrobić, możesz posmarować warzywem lub małym kawałkiem masła przed każdym smażeniem naleśnika.
takie naleśniki można jeść bez niczego i z nadzieniem.
można pić kawę, mleko lub kakao.
Smacznego Dla Wszystkich!!!
PS: trudno powiedzieć o dokładnym czasie gotowania, ale od około pół godziny. Może trochę mniej lub więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy