skład / składniki
metoda gotowania
2-3 jajka ubić w misce lub rondlu.Dodaj cukier, sól i wanilinę.Dobrze ubij widelcem, trzepaczką lub mikserem.(wszystko ubijałam widelcem).Dodaj połowę całkowitego lekko podgrzanego(podgrzewaj na nieco wyższym małym ogniu przez 90 sekund ) mleka.Ubić.Dodaj wcześniej przesianą mąkę.Ubij, aby nie było białych grudek.Wlać resztki mleka. Ubić. Dodaj łyżeczkę wcześniej stopionego masła i 1-1,5 łyżki. łyżki oleju roślinnego.Ubić. W zależności od gęstości lub płynu dodaj trochę więcej mleka lub mąki.Ciasto powinno być jak naleśniki.Dobrze wymieszaj ciasto.
specjalna patelnia do naleśników z bardzo niskimi bokami lekko nasmarować olejem (posmarowałem warzywem i rozprowadziłem łyżką stołową na całym dnie i krawędziach).
spuść dodatkowe krople oleju z patelni (dzięki temu naleśniki nie są tłuste, ale nie suche).
rozgrzej patelnię na średnim ogniu (bardzo mało.jeśli jest zimno, naleśniki nie są smażone, a jeśli są spalone, spalą się.)
wlej ciasto na patelnię kadzią i przechyl patelnię lekko w różnych kierunkach, aby ciasto rozprzestrzeniło się na całym dnie.Spuść nadmiar ciasta z powrotem na patelnię.
opiekamy naleśnik z jednej strony przez 1 -1,5 minuty (nadal zależy to od grubości naleśnika i tego, jak szybko się smaży.każdy ma na to swój czas.), następnie specjalną szpatułką rysujemy w kółko wzdłuż krawędzi patelni i zaczepiamy naleśnik szpatułką spod dołu w samym środku, odwracamy i smażymy z drugiej strony przez kolejne 30 sekund.
ułóż naleśnik szpatułką na talerzu.
i tak gotujemy wszystkich innych.
jeśli chodzi o smar,osobiście smarowałem patelnię olejem roślinnym tylko raz przed pierwszym naleśnikiem i smażyłem na nim wszystko.
jeśli jednak ktoś nie może tego zrobić, możesz posmarować warzywem lub małym kawałkiem masła przed każdym smażeniem naleśnika.
takie naleśniki można jeść bez niczego i z nadzieniem.
można pić kawę, mleko lub kakao.
Smacznego Dla Wszystkich!!!
PS: trudno powiedzieć o dokładnym czasie gotowania, ale od około pół godziny. Może trochę mniej lub więcej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g