placki grube bujne
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić naleśniki, potrzebujemy mąki, jajka, cukru, śmietany i sody.
Krok 2:
Rozbij jajko do głębokiej miski, dodaj śmietanę i cukier.
Krok 3:
Ubij trzepaczką do uzyskania gładkości, następnie przesiej mąkę i dodaj sodę.
Krok 4:
Zagnieść ciasto, powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Następnie umieść ciasto na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, tworząc naleśniki.
Krok 5:
Smaż naleśniki z obu stron przez 2-3 minuty na małym ogniu, pod zamkniętą pokrywką.
Krok 6:
Podawaj gotowe naleśniki z dżemem i jagodami do smaku. Smacznego!
bardzo smaczne, pachnące, delikatne i bujne naleśniki na śniadanie - z pewnością Cię rozweselą. Przygotowanie ich jest łatwe i proste, spróbuj, a nie pożałujesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g