Sałatka szpinakowa z rybą i sosem rokitnikowym

sałatka szpinakowa z rybą i sosem rokitnikowym. pyszne, niezwykłe na okazję i bez okazji na każdą uroczystość i święto minimalny czas gotowania nie wymaga specjalnych umiejętności i umiejętności Smacznego
povar08Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 16 % 6 g
węglowodany 62 % 23 g
177 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Smaż Rokitnik na maśle z trawą cytrynową do miękkości - 3-4 minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w grube paski, pokrój Tajskie chili kilka razy, pokrój czerwone chili w pierścienie, posiekaj czosnek, grubo posiekaj kolendrę, odetnij liście mięty z łodyg. Zetrzyj imbir i wyciśnij z niego sok za pomocą sita, wyrzuć miąższ.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń trawę cytrynową z rokitnika, przetrzyj rokitnik przez sito do rondla. Dodaj 50 ml wody, sok imbirowy, Tajskie chili i 4 łyżeczki cukru. Gotuj 5 minut, aż zgęstnieje, dodaj sól do smaku, wymieszaj i zdejmij z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj tempurę, 300 ml wody, kurkumę i sól za pomocą trzepaczki. Pozostaw na 5 minut, a następnie ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ryby w plastry o grubości 5-7 mm.sól, pieprz, zwiń je w skrobię, zanurz po jednym w tempurze i delikatnie zanurz w rozgrzanym oleju roślinnym. Smażyć 2-3 minuty, aż będą chrupiące, ale nie zrumienione.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzać 15 ml oleju roślinnego, szybko podsmażyć cebulę z chili, dodać łyżeczkę cukru, sos rybny i czosnek, wymieszać i zdjąć z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj szpinak z miętą i kolendrą, połóż je na środku talerza, połóż smażoną cebulę z chili na zieleni, ułóż kawałki ryby w kółko, polej je sosem rokitnikowym, posyp sałatkę smażonymi orzechami nerkowca.

smaż Rokitnik na maśle z trawą cytrynową do miękkości - 3-4 minuty.
zdjęcie przepisu: Sałatka szpinakowa z rybą i sosem rokitnikowym-Krok 2
pokrój cebulę w grube paski, pokrój Tajskie chili kilka razy, pokrój czerwone chili w pierścienie, posiekaj czosnek, grubo posiekaj kolendrę, odetnij liście mięty z łodyg. Zetrzyj imbir i wyciśnij z niego sok za pomocą sita, wyrzuć miąższ.
Usuń trawę cytrynową z rokitnika, przetrzyj rokitnik przez sito do rondla. Dodaj 50 ml wody, sok imbirowy, Tajskie chili i 4 łyżeczki cukru. Gotuj 5 minut, aż zgęstnieje, dodaj sól do smaku, wymieszaj i zdejmij z ognia.
wymieszaj tempurę, 300 ml wody, kurkumę i sól za pomocą trzepaczki. Pozostaw na 5 minut, a następnie ponownie wymieszaj.
pokrój ryby w plastry o grubości 5-7 mm.sól, pieprz, zwiń je w skrobię, zanurz po jednym w tempurze i delikatnie zanurz w rozgrzanym oleju roślinnym. Smażyć 2-3 minuty, aż będą chrupiące, ale nie zrumienione.
na patelni rozgrzej 15 ml oleju roślinnego, szybko usmaż cebulę z chili, dodaj łyżeczkę cukru, sos rybny i czosnek, wymieszaj i zdejmij z ognia.
wymieszaj szpinak z miętą i kolendrą, połóż je na środku talerza, połóż smażoną cebulę z chili na zieleni, ułóż kawałki ryby w kółko, polej je sosem rokitnikowym, posyp sałatkę smażonymi orzechami nerkowca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Trawa cytrynowa - 104   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy