skład / składniki
metoda gotowania
początek jesieni to najpiękniejszy czas dla smakoszy. Świeże warzywa pozwalają cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale także różnorodnością kolorów w gotowych potrawach.
gotowanie zaczynamy od bakłażana. Pokrój je na szerokie płytki o grubości około 4 mm, włóż do miski lub rondla, posyp solą i pozostaw na 20 minut. W tym czasie muszą wypuścić sok i pozbyć się nadmiaru goryczy.
podczas gdy bakłażany są na etapie przygotowawczym, zajmijmy się resztą warzyw. Pokrój czerwoną i bardzo mięsistą paprykę na pół, wyjmij środek. Nie obieramy kawałka dyni. Warzywa myjemy, ale nie kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
w tym czasie spuść płyn z bakłażana, który wypuścił sok, i dodatkowo spłucz je bieżącą wodą, aby zmyć nadmiar soli. Smarujemy je olejem roślinnym. Najłatwiej to zrobić, jeśli włożysz bakłażana z powrotem do miski, wlej trochę oleju na wierzch i wymieszaj warzywa.
rozłóż bakłażany na blasze do pieczenia z resztą warzyw i piecz przez kolejne 20 minut. Zwykle ten czas wystarczy, sprawdzamy warzywa, powinny być miękkie. Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i pozostawiamy warzywa do ostygnięcia do komfortowej temperatury.
podczas gdy warzywa stygną, robimy kaszę gryczaną. Myjemy płatki i usuwamy nierafinowane ziarna. Włóż do rondla, zalej wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje.
gdy warzywa ostygną na tyle, aby się nie poparzyć podczas pracy z nimi, obierz paprykę i dynię. Pokrój wszystkie warzywa w paski o szerokości około 1 cm.
obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę do miękkości. Dodaj sól, cukier i czosnek, przepuszczone przez prasę. Mieszaj szpatułką, aż cukier się rozpuści i karmelizuje cebulę. Dodaj do patelni gotowaną kaszę gryczaną, pokrojony bakłażan, pieprz i dynię. Dobrze wymieszaj, aż składniki zostaną równomiernie połączone.
dodaj sos sojowy, mieszankę ziół prowansalskich, sól i zmieloną czarną i ostrą paprykę do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
podawaj danie na gorąco, posypując drobno posiekaną natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g