kasza gryczana z bakłażanem

niezwykle smaczne połączenie kaszy gryczanej i warzyw! Kasza gryczana z bakłażanem to danie, w którym ujawnia się cały smak i aromat jesiennych warzyw. Kasza gryczana, która jest tak zdrowa, będzie lśnić nowymi kolorami, jeśli połączysz ją z pieczonym bakłażanem, dynią i czerwoną papryką.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 72 % 18 g
108 kcal
IG: 11 / 83 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

początek jesieni to najpiękniejszy czas dla smakoszy. Świeże warzywa pozwalają cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale także różnorodnością kolorów w gotowych potrawach.

gotowanie zaczynamy od bakłażana. Pokrój je na szerokie płytki o grubości około 4 mm, włóż do miski lub rondla, posyp solą i pozostaw na 20 minut. W tym czasie muszą wypuścić sok i pozbyć się nadmiaru goryczy.

podczas gdy bakłażany są na etapie przygotowawczym, zajmijmy się resztą warzyw. Pokrój czerwoną i bardzo mięsistą paprykę na pół, wyjmij środek. Nie obieramy kawałka dyni. Warzywa myjemy, ale nie kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

w tym czasie spuść płyn z bakłażana, który wypuścił sok, i dodatkowo spłucz je bieżącą wodą, aby zmyć nadmiar soli. Smarujemy je olejem roślinnym. Najłatwiej to zrobić, jeśli włożysz bakłażana z powrotem do miski, wlej trochę oleju na wierzch i wymieszaj warzywa.

rozłóż bakłażany na blasze do pieczenia z resztą warzyw i piecz przez kolejne 20 minut. Zwykle ten czas wystarczy, sprawdzamy warzywa, powinny być miękkie. Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i pozostawiamy warzywa do ostygnięcia do komfortowej temperatury.

podczas gdy warzywa stygną, robimy kaszę gryczaną. Myjemy płatki i usuwamy nierafinowane ziarna. Włóż do rondla, zalej wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje.

gdy warzywa ostygną na tyle, aby się nie poparzyć podczas pracy z nimi, obierz paprykę i dynię. Pokrój wszystkie warzywa w paski o szerokości około 1 cm.

obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę do miękkości. Dodaj sól, cukier i czosnek, przepuszczone przez prasę. Mieszaj szpatułką, aż cukier się rozpuści i karmelizuje cebulę. Dodaj do patelni gotowaną kaszę gryczaną, pokrojony bakłażan, pieprz i dynię. Dobrze wymieszaj, aż składniki zostaną równomiernie połączone.

dodaj sos sojowy, mieszankę ziół prowansalskich, sól i zmieloną czarną i ostrą paprykę do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty.

podawaj danie na gorąco, posypując drobno posiekaną natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy