skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy mieloną wołowinę + wieprzowinę 50/50, gotujemy ryż, pieczemy paprykę, smażymy jedną główkę cebuli do przezroczystości i przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Aby aktywować drożdże, dodaj jedną łyżeczkę drożdży, jedną łyżeczkę cukru, pięć łyżeczek mąki do pojemnika z wodą, dokładnie wymieszaj trzepaczką i włóż do ciepłego piekarnika na dwadzieścia minut.
Krok 3:
Dodaj pięćset gramów mielonego mięsa na patelnię do smażonej cebuli, aż stanie się przezroczysta i mieszając, smaż przez około pięć minut, dodając trochę oleju roślinnego, soli i chmielu-suneli do smaku.
Krok 4:
Wyrośnięte drożdże wlewamy do dużej miski, rozbijamy jedno jajko kurze, dodajemy dwadzieścia pięć gramów zmiękczonego masła, sól do smaku i dobrze mieszamy wszystkie składniki.
Krok 5:
Dodaj trzysta gramów mąki przesianej przez sito do dużej miski, wymieszaj i uformuj powstałe ciasto w kulkę, dobrze zagniataj na posypanej mąką powierzchni stołu i włóż ciasto do torby, Usuń na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 6:
Wyjmij ciasto z plastikowej torby, rozłóż na posypanej mąką powierzchni i dobrze ugniataj. Z większości ciasta wykonujemy cienkie ciasto i układamy je w formie nasmarowanej olejem roślinnym, wyrównując krawędzie. Następnie, aby podnieść ciasto, przykryj ręcznikiem na piętnaście minut. Posmaruj ciasto w formie olejem roślinnym i posyp bułką tartą.
Krok 7:
Usuń skórkę z papryki i pokrój ją w cienkie paski. Rozłóż pierwszą warstwę gotowanego ryżu, soli i pieprzu do smaku, dodaj słomkę z pieprzu drugą warstwą, którą przykrywamy warstwą smażonego mięsa mielonego.
Krok 8:
Przygotuj sos i dodaj pieprz dwóch odmian, Zira, do miski ze śmietaną i dobrze wymieszaj. Rozłóż pozostałą paprykę na mielonym mięsie i dodaj sos śmietanowy na wierzchu.
Krok 9:
Resztę ciasta rozwałkujemy na cienkie podłużne ciasto, z którego wycinamy wstążki i wykonujemy na nich cięcia nożem.
Krok 10:
Na wierzchu ciasta kładziemy przygotowane wstążki z ciasta i oślepiamy je podstawą, po czym przykrywamy ciasto ręcznikiem i usuwamy na trzydzieści minut w ciepłe miejsce do proofingu. Przed pieczeniem smarujemy ciasto ubitym jajkiem i wysyłamy piec przez dwadzieścia pięć minut do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.
Krok 11:
Odstawiamy ciasto przy wyłączonym piekarniku na około siedem minut, następnie smarujemy je masłem, dekorujemy ziołami na wierzchu i układamy na półmisku porcjami. Smacznego dla wszystkich!
nawet najbardziej autentyczni smakosze docenią to ciasto mięsne! Kiedy po raz pierwszy ugotowałem go na rodzinne wakacje, wszyscy moi krewni i przyjaciele byli zszokowani jego niezwykłym smakiem i poprosili o dodatki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g