ciasto mięsne z cebulą ryżową i papryką

niezrównane wypieki dla ukochanego męża! Pyszne ciasto z mięsem, które jest przygotowywane ze zwykłego mięsa mielonego i prostych składników!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 39 % 16 g
węglowodany 44 % 18 g
243 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy mieloną wołowinę + wieprzowinę 50/50, gotujemy ryż, pieczemy paprykę, smażymy jedną główkę cebuli do przezroczystości i przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby aktywować drożdże, dodaj jedną łyżeczkę drożdży, jedną łyżeczkę cukru, pięć łyżeczek mąki do pojemnika z wodą, dokładnie wymieszaj trzepaczką i włóż do ciepłego piekarnika na dwadzieścia minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pięćset gramów mielonego mięsa na patelnię do smażonej cebuli, aż stanie się przezroczysta i mieszając, smaż przez około pięć minut, dodając trochę oleju roślinnego, soli i chmielu-suneli do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyrośnięte drożdże wlewamy do dużej miski, rozbijamy jedno jajko kurze, dodajemy dwadzieścia pięć gramów zmiękczonego masła, sól do smaku i dobrze mieszamy wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trzysta gramów mąki przesianej przez sito do dużej miski, wymieszaj i uformuj powstałe ciasto w kulkę, dobrze zagniataj na posypanej mąką powierzchni stołu i włóż ciasto do torby, Usuń na godzinę w ciepłe miejsce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ciasto z plastikowej torby, rozłóż na posypanej mąką powierzchni i dobrze ugniataj. Z większości ciasta wykonujemy cienkie ciasto i układamy je w formie nasmarowanej olejem roślinnym, wyrównując krawędzie. Następnie, aby podnieść ciasto, przykryj ręcznikiem na piętnaście minut. Posmaruj ciasto w formie olejem roślinnym i posyp bułką tartą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń skórkę z papryki i pokrój ją w cienkie paski. Rozłóż pierwszą warstwę gotowanego ryżu, soli i pieprzu do smaku, dodaj słomkę z pieprzu drugą warstwą, którą przykrywamy warstwą smażonego mięsa mielonego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos i dodaj pieprz dwóch odmian, Zira, do miski ze śmietaną i dobrze wymieszaj. Rozłóż pozostałą paprykę na mielonym mięsie i dodaj sos śmietanowy na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Resztę ciasta rozwałkujemy na cienkie podłużne ciasto, z którego wycinamy wstążki i wykonujemy na nich cięcia nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu ciasta kładziemy przygotowane wstążki z ciasta i oślepiamy je podstawą, po czym przykrywamy ciasto ręcznikiem i usuwamy na trzydzieści minut w ciepłe miejsce do proofingu. Przed pieczeniem smarujemy ciasto ubitym jajkiem i wysyłamy piec przez dwadzieścia pięć minut do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odstawiamy ciasto przy wyłączonym piekarniku na około siedem minut, następnie smarujemy je masłem, dekorujemy ziołami na wierzchu i układamy na półmisku porcjami. Smacznego dla wszystkich!

nawet najbardziej autentyczni smakosze docenią to ciasto mięsne! Kiedy po raz pierwszy ugotowałem go na rodzinne wakacje, wszyscy moi krewni i przyjaciele byli zszokowani jego niezwykłym smakiem i poprosili o dodatki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy