naleśniki drożdżowe na mleku z jajkami

idealne ciasto gwarantujące najwyższą jakość wypieków! Wspaniały przepis na przygotowanie przewiewnych i koronkowych naleśników z ciasta drożdżowego na mleku z jajkami kurzymi, które mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 52 % 22 g
226 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych ażurowych naleśników z dziurami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, rozbij trzy jaja kurze do dużej miski, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwie łyżki cukru do miski z jajkami i wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej osiemdziesiąt mililitrów oleju roślinnego do miski z masą jajeczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwieście mililitrów ciepłej przegotowanej wody do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej trzysta gramów mąki pszennej do miski z płynną bazą, a następnie wlej do niej pięć gramów suchych, szybko działających drożdży.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze mieszając wszystkie składniki w misce, zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trzysta pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka do miski z ugniatanym na gładką gęstą masę ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, rozpuszczając gęstą bazę w mleku, a następnie przykryj miskę pokrywką i umieść ją w ciepłym miejscu na godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po godzinie wymieszaj ciasto w misce i przykryj pokrywką, wyjmij w ciepłe miejsce na trzydzieści minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu kładziemy patelnię na kuchence i smarujemy ją niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie włączamy kuchenkę na średnią temperaturę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W zależności od wielkości patelni wlej do niej wymaganą ilość przygotowanego ciasta chochlą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażyć naleśniki na patelni z każdej strony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ugotowane naleśniki na talerzu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj naleśniki masłem według własnych upodobań.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

naleśniki na drożdżach i mleku. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto naleśnikowe na śniadanie! Smacznego! Poznaj ostatki z najsmaczniejszymi i najbardziej bujnymi domowymi naleśnikami! Proponuję wszystkim zrobić koronkowe, przewiewne naleśniki drożdżowe na zwykłym mleku i podać swój sprawdzony przepis, który gwarantuje ich doskonałą jakość. Pokazuję, jak szybko przygotować wspaniałe naleśniki, aby zawsze były idealne. Zobacz, jak zrobić ciasto na ażurowe i miękkie naleśniki, które natychmiast podbijają i powodują ogromną chęć zjedzenia ich do końca! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy