skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne i soczyste ciasto z cukinii, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wcieraj kilogram młodej cukinii na grubej tarce do dużej miski, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę soli.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj cukinię z solą i odstaw miskę na piętnaście minut.
Krok 4:
Po piętnastu minutach cukinia w misce uwolniła sok.
Krok 5:
Weź wymaganą ilość startej cukinii w dłoni.
Krok 6:
Wyciśnij cały sok bardzo dobrze.
Krok 7:
Włóż wyciśniętą cukinię do głębokiej miski i dodaj do niej pół łyżeczki aromatycznej przyprawy chmielu-suneli.
Krok 8:
Rozbij trzy jaja kurze do miski i dodaj jedną trzecią łyżeczki mieszanki czarnej z czerwoną papryką.
Krok 9:
Wlej sto gramów mąki pszennej do wspólnej miski.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.
Krok 11:
Dodaj trzy łyżki drobno posiekanego koperku do miski z ciastem z cukinii.
Krok 12:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na dziesięć minut.
Krok 13:
Podgrzej patelnię na kuchence z dodaną do niej niezbędną ilością oleju roślinnego.
Krok 14:
Na patelnię wkładamy dwie łyżki przygotowanego ciasta z cukinii i rozprowadzamy równomiernie zaczynamy smażyć.
Krok 15:
Smażyć naleśniki na nieco ponad średnim ogniu kuchenki, aż będą całkowicie ugotowane, trzy minuty z jednej strony i około dwóch minut z drugiej.
Krok 16:
Rozłóż delikatnie ugotowane naleśniki na talerzu.
Krok 17:
Włóż sto trzydzieści gramów majonezu do małej miski, a następnie wyciśnij cztery ząbki czosnku przez prasę do czosnku i dodaj do miski.
Krok 18:
Dobrze wymieszaj majonez z czosnkiem, a sos jest gotowy.
Krok 19:
Pokrój osiem średnich pomidorów w pół centymetrowe koła.
Krok 20:
Rozłóż wymaganą ilość sosu na pierwszym z siedmiu naleśników z cukinii i rozprowadź równomiernie.
Krok 21:
Rozłóż kilka pokrojonych plasterków pomidora na warstwie sosu.
Krok 22:
Rozłóż kolejny naleśnik z cukinii na pomidorach.
Krok 23:
Nałóż jednolitą warstwę sosu na naleśnik, a następnie pomidory i tak warstwa po warstwie zbieramy ciasto z cukinii.
Krok 24:
Ciasto z przekąskami dekorujemy natką pietruszki i pokrojoną w krążki papryką.
Krok 25:
Pokrój ugotowane ciasto z cukinii z przekąskami na porcje, a następnie rozłóż je na talerzach i podawaj.
Krok 26:
Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
ciasto z cukinii z pomidorami! Cóż, bardzo prosty przepis na przystawkę na świąteczny stół, przynajmniej na obiad, przynajmniej na lunch! Można go łatwo pomylić z deserem-luksusowym letnim ciastem z cukinii z kolorowymi pomidorami! Chętnie je nawet ci, którzy wcześniej nie lubili cukinii! Przepis na soczyste, delikatne i zaskakująco smaczne danie – ciasto z cukinii witaminowej polecam koniecznie spróbować. Tak doskonała przekąska jak eleganckie ciasto z cukinii spodoba się wszystkim i zachwyci wszystkich. Nie zastanawiaj się, co ugotować z cukinii, ale od razu działaj! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g