ciasto z cukinii z pomidorami i ziołami

zjedzony nawet przez tych, którzy wcześniej nie lubili cukinii! Idealny przepis na przygotowanie soczystego ciasta przekąskowego ze świeżej cukinii z pomidorami na świąteczny stół, który z pewnością przypadnie do gustu wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 44 % 7 g
96 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne i soczyste ciasto z cukinii, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wcieraj kilogram młodej cukinii na grubej tarce do dużej miski, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj cukinię z solą i odstaw miskę na piętnaście minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po piętnastu minutach cukinia w misce uwolniła sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź wymaganą ilość startej cukinii w dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyciśnij cały sok bardzo dobrze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wyciśniętą cukinię do głębokiej miski i dodaj do niej pół łyżeczki aromatycznej przyprawy chmielu-suneli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij trzy jaja kurze do miski i dodaj jedną trzecią łyżeczki mieszanki czarnej z czerwoną papryką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej sto gramów mąki pszennej do wspólnej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj trzy łyżki drobno posiekanego koperku do miski z ciastem z cukinii.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na dziesięć minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podgrzej patelnię na kuchence z dodaną do niej niezbędną ilością oleju roślinnego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelnię wkładamy dwie łyżki przygotowanego ciasta z cukinii i rozprowadzamy równomiernie zaczynamy smażyć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć naleśniki na nieco ponad średnim ogniu kuchenki, aż będą całkowicie ugotowane, trzy minuty z jednej strony i około dwóch minut z drugiej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż delikatnie ugotowane naleśniki na talerzu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż sto trzydzieści gramów majonezu do małej miski, a następnie wyciśnij cztery ząbki czosnku przez prasę do czosnku i dodaj do miski.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze wymieszaj majonez z czosnkiem, a sos jest gotowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój osiem średnich pomidorów w pół centymetrowe koła.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż wymaganą ilość sosu na pierwszym z siedmiu naleśników z cukinii i rozprowadź równomiernie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż kilka pokrojonych plasterków pomidora na warstwie sosu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż kolejny naleśnik z cukinii na pomidorach.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Nałóż jednolitą warstwę sosu na naleśnik, a następnie pomidory i tak warstwa po warstwie zbieramy ciasto z cukinii.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ciasto z przekąskami dekorujemy natką pietruszki i pokrojoną w krążki papryką.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Pokrój ugotowane ciasto z cukinii z przekąskami na porcje, a następnie rozłóż je na talerzach i podawaj.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

ciasto z cukinii z pomidorami! Cóż, bardzo prosty przepis na przystawkę na świąteczny stół, przynajmniej na obiad, przynajmniej na lunch! Można go łatwo pomylić z deserem-luksusowym letnim ciastem z cukinii z kolorowymi pomidorami! Chętnie je nawet ci, którzy wcześniej nie lubili cukinii! Przepis na soczyste, delikatne i zaskakująco smaczne danie – ciasto z cukinii witaminowej polecam koniecznie spróbować. Tak doskonała przekąska jak eleganckie ciasto z cukinii spodoba się wszystkim i zachwyci wszystkich. Nie zastanawiaj się, co ugotować z cukinii, ale od razu działaj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy