ciasto z bakłażana z pomidorami

wykwintna przekąska z sezonowych odmładzających niebieskich! Udany przepis na przygotowanie soczystego, zbilansowanego dania z bakłażana z jasnymi pomidorami i pachnącym czosnkiem, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 64 % 16 g
węglowodany 20 % 5 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasto z bakłażana, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój trzy bakłażany o grubości pół centymetra językiem i połóż je na talerzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Języki bakłażana posyp solą do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp języki bakłażana pieprzem do smaku i polej olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie języki bakłażana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż bakłażany na patelni rozgrzanej na kuchence i smaż z każdej strony na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaczynamy przygotowywać sos i wkładamy dwieście gramów twarogu z czterema łyżkami śmietany do głębokiej miski. W razie potrzeby twaróg można zastąpić dowolnym miękkim serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól do miski z twarogiem i śmietaną do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej jedną trzecią łyżeczki bazylii i jedną trzecią łyżeczki chmielu-suneli do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż cztery ząbki czosnku do miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj koperek do wspólnej miski do smaku i zmiel wszystkie składniki blenderem na gładką masę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój jednego pomidora na małe plasterki, a następnie pokrój połowę papryki w paski i do smaku koperek z natką pietruszki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż smażony bakłażan w głębokiej misce, wąską stroną do dołu, nakładając jeden na drugi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż do miski z bakłażanem i równomiernie rozprowadź jedną łyżkę sosu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż warstwę pokrojonych plasterków pomidora na wierzchu sosu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż kolejną warstwę z sosu na wierzchu warstwy pomidora.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj warstwę sosu warstwą papryki pokrojonej w paski.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż kolejną warstwę z dressingu i przykryj posiekanymi ziołami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Naprzemiennie nakładamy warstwę sosu, pomidora i ponownie opatrunku, który następnie wyrównujemy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Składając i dociskając końce bakłażan zamykamy przekąskę w misce.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj miskę przygotowanego ciasta przekąskowego talerzem i odwróć.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Udekoruj przygotowane ciasto z bakłażana gałązką bazylii i liśćmi pietruszki.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

smażone ciasto z bakłażana z nadzieniem twarogowym. Cóż, bardzo prosty przepis! Piękny, elegancki i wyjątkowo pyszny-sezonowe ciasto z bakłażana! Tego lata zdecydowanie powinieneś zrobić eleganckie ciasto z odmładzającym bakłażanem! Soczysta, zbilansowana i wykwintna przekąska z bakłażana z jasnymi pomidorami i pachnącym czosnkiem zrobi furorę na każdej uroczystości! Smażone cienkie bakłażany z najdelikatniejszym nadzieniem twarogowym to dania dla koneserów zdrowej żywności. Przygotuj się na zapamiętanie, jak przygotować idealne bakłażany w ciągu kilku minut! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy