skład / składniki
metoda gotowania
prawie każdy nadaje się do jabłek na ciasto, ale najlepiej wybrać twarde i kwaśne, aby dobrze zachowały swój kształt, nie rozpadały się podczas gotowania, zamieniając się w owsiankę. Najlepiej używać odmian takich jak Granny Smith, Renet Simirenko, Antonovka i tym podobne. Lepiej odmówić zbyt miękkich i skrobiowych jabłek.
przede wszystkim moje jabłka, robimy to ostrożnie pod bieżącą wodą. Jeśli jabłka są kupowane w sklepie, myję je ciepłą wodą za pomocą gąbki do mycia naczyń, ponieważ owoce na sprzedaż są często traktowane różnymi konserwantami, aby były dłużej przechowywane.
po pokrojeniu jabłek na ćwiartki, osuszeniu ręcznikami papierowymi, wycięciu wszystkich kropek i brązowienia, łodyg, rdzeni z nasionami. Obierz skórkę z jabłek, ale możesz ją zostawić w razie potrzeby. Miąższ jabłek kroimy w plasterki lub kostki - tutaj również skupiamy się na własnym smaku.
Przenieś pokrojone jabłka do głębokiego pojemnika, zalej je sokiem z cytryny, który powinien być świeżo wyciśnięty, posyp zmielonym cynamonem (ilość i użycie w razie potrzeby). Wszystko dobrze wymieszaj. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu jabłek i zachowa piękny kolor.
kładziemy dużą patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej masło i czekamy, aż się rozpuści. Następnie wlej granulowany cukier do oleju, wszystko dobrze wymieszaj, równomiernie rozprowadzając masę na dnie patelni. Następnie układamy jabłka, lepiej-w jednej warstwie. Przygotowujemy je, mieszając od czasu do czasu, aż pokryją się złotą skórką.
następnie zdejmij patelnię z ognia i przenieś jabłka na płaski talerz. Czekamy na całkowite schłodzenie jabłek, po czym można je wykorzystać do przygotowania ciasta i innych wypieków. Takie jabłka mogą być nawet doskonałym deserem.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g