Jak karmelizować jabłka na ciasto

dla najsmaczniejszych wypieków! Wszystkie sekrety w przepisie! Jak karmelizować jabłka na ciasto? Wcale nie jest to trudne! Pieczenie z takimi jabłkami okazuje się szczególnie smaczne i słodkie, mimo że ciasta z ich użyciem można upiec dowolne. Aby karmelizować plasterki jabłka, potrzebujesz minimum produktów, które zawsze znajdziesz pod ręką w kuchni.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 86 % 18 g
102 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

prawie każdy nadaje się do jabłek na ciasto, ale najlepiej wybrać twarde i kwaśne, aby dobrze zachowały swój kształt, nie rozpadały się podczas gotowania, zamieniając się w owsiankę. Najlepiej używać odmian takich jak Granny Smith, Renet Simirenko, Antonovka i tym podobne. Lepiej odmówić zbyt miękkich i skrobiowych jabłek.

przede wszystkim moje jabłka, robimy to ostrożnie pod bieżącą wodą. Jeśli jabłka są kupowane w sklepie, myję je ciepłą wodą za pomocą gąbki do mycia naczyń, ponieważ owoce na sprzedaż są często traktowane różnymi konserwantami, aby były dłużej przechowywane.

po pokrojeniu jabłek na ćwiartki, osuszeniu ręcznikami papierowymi, wycięciu wszystkich kropek i brązowienia, łodyg, rdzeni z nasionami. Obierz skórkę z jabłek, ale możesz ją zostawić w razie potrzeby. Miąższ jabłek kroimy w plasterki lub kostki - tutaj również skupiamy się na własnym smaku.

Przenieś pokrojone jabłka do głębokiego pojemnika, zalej je sokiem z cytryny, który powinien być świeżo wyciśnięty, posyp zmielonym cynamonem (ilość i użycie w razie potrzeby). Wszystko dobrze wymieszaj. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu jabłek i zachowa piękny kolor.

kładziemy dużą patelnię na średnim ogniu, wkładamy do niej masło i czekamy, aż się rozpuści. Następnie wlej granulowany cukier do oleju, wszystko dobrze wymieszaj, równomiernie rozprowadzając masę na dnie patelni. Następnie układamy jabłka, lepiej-w jednej warstwie. Przygotowujemy je, mieszając od czasu do czasu, aż pokryją się złotą skórką.

następnie zdejmij patelnię z ognia i przenieś jabłka na płaski talerz. Czekamy na całkowite schłodzenie jabłek, po czym można je wykorzystać do przygotowania ciasta i innych wypieków. Takie jabłka mogą być nawet doskonałym deserem.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy