skład / składniki
metoda gotowania
kanapki są integralną częścią naszego życia, ale można je przygotować na wiele sposobów. Może to być ogromna kanapka z dużą ilością tłuszczu, która nie daje nic poza dodatkowymi kaloriami, lub może być kompletnym daniem o odpowiednim składzie, który nie wpływa na sylwetkę, ale doskonale gasi głód. Taka przekąska będzie kanapką z mozzarellą.
do takiej kanapki lepiej wziąć bagietkę, jest miękka i porowata w środku, a chrupiąca skórka doskonale uzupełnia ogólne wrażenia z jedzenia. Wytnij garb z bagietki i pokrój go w poprzek na 2 części. Następnie przecinamy każdy z nich wzdłuż, ale nie do końca, aby można było otworzyć, a następnie zamknąć połówki.
kiełbasę wędzoną lub wędzoną kroimy w pierścienie o grubości około 3 mm. na patelnię wlej trochę oleju roślinnego. Aby smak był naprawdę idealny, lepiej jest użyć oliwy z oliwek, ale możesz również użyć zwykłego słonecznika lub kukurydzy. Rozłóż kiełbasę na patelni, smaż z każdej strony przez kilka minut. Nie powinien wyschnąć, ale tylko trochę usmażyć.
mozzarellę kroimy w plastry i układamy po kawałku na każdym pierścieniu kiełbasy. Wlej trochę oleju z patelni i poczekaj, aż ser zacznie mięknąć i topić. Posyp mielonym pieprzem, na tym etapie możesz dodać inne przyprawy lub suche zioła, jeśli chcesz.
trzymamy kiełbasę i ser na patelni przez kolejną minutę i przenosimy na połowę bagietki, uważając, aby nie naruszyć ich integralności. Następnie lekko polej bagietkę olejem z patelni, w której smażono kiełbasę.
umyj liście szpinaku pod bieżącą wodą i dobrze wysusz. Lekko zgniatamy je rękami, aby sok się wyróżniał, ale wygląd jeszcze się nie zepsuł. Rozłóż szpinak na kanapce. Zamknij połówki bagietki, naciśnij, aby soki zostały wchłonięte i ponownie otwórz. Kanapkę podawaj natychmiast, gdy kiełbasa i ser są jeszcze gorące.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona na surowo - 530 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g