kanapka z bagietką

pyszne i satysfakcjonujące śniadanie na dobry dzień! Piękna kanapka w stylu włoskim z kiełbasą, serem i ziołami. Pełny zestaw produktów w kompozycji pozwoli Ci nie tylko zjeść przekąskę w biegu, ale także uzyskać prawdziwe śniadanie w zaledwie 15 minut. Idealny do uzupełnienia świątecznego stołu.
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 14 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 47 % 28 g
326 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

kanapki są integralną częścią naszego życia, ale można je przygotować na wiele sposobów. Może to być ogromna kanapka z dużą ilością tłuszczu, która nie daje nic poza dodatkowymi kaloriami, lub może być kompletnym daniem o odpowiednim składzie, który nie wpływa na sylwetkę, ale doskonale gasi głód. Taka przekąska będzie kanapką z mozzarellą.

do takiej kanapki lepiej wziąć bagietkę, jest miękka i porowata w środku, a chrupiąca skórka doskonale uzupełnia ogólne wrażenia z jedzenia. Wytnij garb z bagietki i pokrój go w poprzek na 2 części. Następnie przecinamy każdy z nich wzdłuż, ale nie do końca, aby można było otworzyć, a następnie zamknąć połówki.

kiełbasę wędzoną lub wędzoną kroimy w pierścienie o grubości około 3 mm. na patelnię wlej trochę oleju roślinnego. Aby smak był naprawdę idealny, lepiej jest użyć oliwy z oliwek, ale możesz również użyć zwykłego słonecznika lub kukurydzy. Rozłóż kiełbasę na patelni, smaż z każdej strony przez kilka minut. Nie powinien wyschnąć, ale tylko trochę usmażyć.

mozzarellę kroimy w plastry i układamy po kawałku na każdym pierścieniu kiełbasy. Wlej trochę oleju z patelni i poczekaj, aż ser zacznie mięknąć i topić. Posyp mielonym pieprzem, na tym etapie możesz dodać inne przyprawy lub suche zioła, jeśli chcesz.

trzymamy kiełbasę i ser na patelni przez kolejną minutę i przenosimy na połowę bagietki, uważając, aby nie naruszyć ich integralności. Następnie lekko polej bagietkę olejem z patelni, w której smażono kiełbasę.

umyj liście szpinaku pod bieżącą wodą i dobrze wysusz. Lekko zgniatamy je rękami, aby sok się wyróżniał, ale wygląd jeszcze się nie zepsuł. Rozłóż szpinak na kanapce. Zamknij połówki bagietki, naciśnij, aby soki zostały wchłonięte i ponownie otwórz. Kanapkę podawaj natychmiast, gdy kiełbasa i ser są jeszcze gorące.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona na surowo - 530   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy