ciasto kremowe bez piekarnika

ciasta do tego ciasta nie trzeba piec w piekarniku! Do gotowania potrzebujesz tylko patelni. Ciasta to kruche okruchy, które należy usmażyć na patelni. Krem budyniowy ze śmietaną. Smak ciasta jest bardzo delikatny i kremowy, dlatego zasłużył na swoją nazwę - "lody".
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 34 % 20 g
węglowodany 57 % 33 g
334 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczniemy przygotowywać ciasto od przygotowania okruchów mąki, które będą działać jak ciasta. Przygotuj produkty. Włóż olej wcześniej do zamrażarki, aby łatwiej było go zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Pocieramy olej. Zanim zaczniesz go pocierać, radzę lekko zwinąć kawałek mąki. Dzięki temu olej rozpuści się mniej od ciepła dłoni i łatwiej się zetrze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Użyj rąk, aby zmielić mąkę z masłem na kruche okruchy. Należy to zrobić szybko, aby masło nie zaczęło się topić, w przeciwnym razie okruchy będą suche i twarde. Miękisz w konsystencji powinien przypominać piasek, który można uformować, ale jednocześnie natychmiast się kruszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wkładamy okruchy na patelnię. Zrób średni ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu należy smażyć mieszaninę mąki na złoty okruch. Zajęło mi to około 20 minut. Uważaj, aby nie spalić okruchów, spalone okruchy to zepsute ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy okruchy stygną, przygotujemy krem. Krem będzie działał jak krem, ale nie na mleku, ale na śmietanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka, cukier i skrobię włożyć do rondla z grubym dnem. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż będzie całkowicie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść rondel na małym ogniu. Gotuj, ciągle mieszając. Najpierw masa stanie się płynna, a następnie szybko zgęstnieje. Najważniejsze, aby nie zamienić kremu w omlet. Aby to zrobić, potrzebujesz grubego DNA, ciągłego mieszania i małego ognia. Jeśli nie masz pewności co do swoich umiejętności, zagotuj krem w łaźni wodnej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy krem trochę ostudzić, niewiele, to nie ma znaczenia, możesz posmarować ciasto ciepłym. Dodaj masło, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozpoczynamy montaż ciasta. Używam formy o średnicy 20 cm bez dna, której krawędzie wyłożone są papierem pergaminowym naoliwionym. Wlej okruchy pierwszą warstwą. Lekko zmiażdż go łyżką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie włóż dwie lub trzy łyżki kremu i ostrożnie wyrównaj szpatułką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Powtórz kroki-okruchy, krem, górna warstwa powinna składać się z kremu. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na trzy godziny w celu impregnacji. Po zimnie kształt można łatwo usunąć, a papier zostanie odcięty. Smacznego!

ciasto okazało się bardzo smaczne, delikatne, okruchy dobrze namoczone w śmietanie, nie kruszyło się podczas krojenia.
mam trzy warstwy. Ciasto nie jest wysokie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy