skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczniemy przygotowywać ciasto od przygotowania okruchów mąki, które będą działać jak ciasta. Przygotuj produkty. Włóż olej wcześniej do zamrażarki, aby łatwiej było go zetrzeć.
Krok 2:
W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Pocieramy olej. Zanim zaczniesz go pocierać, radzę lekko zwinąć kawałek mąki. Dzięki temu olej rozpuści się mniej od ciepła dłoni i łatwiej się zetrze.
Krok 3:
Użyj rąk, aby zmielić mąkę z masłem na kruche okruchy. Należy to zrobić szybko, aby masło nie zaczęło się topić, w przeciwnym razie okruchy będą suche i twarde. Miękisz w konsystencji powinien przypominać piasek, który można uformować, ale jednocześnie natychmiast się kruszy.
Krok 4:
Wkładamy okruchy na patelnię. Zrób średni ogień.
Krok 5:
Przy ciągłym mieszaniu należy smażyć mieszaninę mąki na złoty okruch. Zajęło mi to około 20 minut. Uważaj, aby nie spalić okruchów, spalone okruchy to zepsute ciasto.
Krok 6:
Podczas gdy okruchy stygną, przygotujemy krem. Krem będzie działał jak krem, ale nie na mleku, ale na śmietanie.
Krok 7:
Jajka, cukier i skrobię włożyć do rondla z grubym dnem. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj śmietanę.
Krok 9:
Mieszaj, aż będzie całkowicie gładka.
Krok 10:
Umieść rondel na małym ogniu. Gotuj, ciągle mieszając. Najpierw masa stanie się płynna, a następnie szybko zgęstnieje. Najważniejsze, aby nie zamienić kremu w omlet. Aby to zrobić, potrzebujesz grubego DNA, ciągłego mieszania i małego ognia. Jeśli nie masz pewności co do swoich umiejętności, zagotuj krem w łaźni wodnej.
Krok 11:
Gotowy krem trochę ostudzić, niewiele, to nie ma znaczenia, możesz posmarować ciasto ciepłym. Dodaj masło, wymieszaj.
Krok 12:
Rozpoczynamy montaż ciasta. Używam formy o średnicy 20 cm bez dna, której krawędzie wyłożone są papierem pergaminowym naoliwionym. Wlej okruchy pierwszą warstwą. Lekko zmiażdż go łyżką.
Krok 13:
Następnie włóż dwie lub trzy łyżki kremu i ostrożnie wyrównaj szpatułką.
Krok 14:
Powtórz kroki-okruchy, krem, górna warstwa powinna składać się z kremu. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na trzy godziny w celu impregnacji. Po zimnie kształt można łatwo usunąć, a papier zostanie odcięty. Smacznego!
ciasto okazało się bardzo smaczne, delikatne, okruchy dobrze namoczone w śmietanie, nie kruszyło się podczas krojenia.
mam trzy warstwy. Ciasto nie jest wysokie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g