smażone koperty pita

kanapki z szprotami a la. Nietypowa porcja zmaltretowanego Dania. Kiedyś chcieliśmy kanapek ze szprotami na śniadanie. Otworzyłem słoik szprot i byłem po prostu przerażony. W banku były małe, nieokreślone ryby, a poza tym połowa z nich była zepsuta. Szproty smakowały oczywiście pysznie, ale z wyglądu były po prostu okropne. Wtedy wpadłem na pomysł, aby ukryć nieokreśloną rybę w kopertach pita. Mąż tak bardzo lubił koperty pita a la kanapki ze szprotami, że nawet polizał palce.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 67 % 34 g
węglowodany 8 % 4 g
370 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przede wszystkim przygotujemy nadzienie do kopert pita. Aby to zrobić, gotuj jajka, a następnie obierz je ze skorupy i zetrzyj na grubej tarce.

2. Weź ser, zrobi to każdy ser, nawet ser topiony lub mieszanka dwóch rodzajów sera twardego i topionego. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

3. Czosnek dzielimy na ząbki, bierzemy 1-2 ząbki, obieramy je z łuski. Pocieramy czosnek na drobnej tarce lub wyciskamy czosnkiem.

4. Koperek (lub dowolne warzywa) umyć i drobno posiekać.

5. W misce połącz ser, jajka, zioła i czosnek. Sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Możesz dodać łyżkę majonezu do pakietu. Nie miałem majonezu, dodałem kilka łyżek oleju spod szprota. Nawet jeśli nic nie dodasz, nadzienie dobrze zachowuje swój kształt w gotowych kopertach, ponieważ ser się stopi.

6. Pokrój chleb pita na kwadraty.

7. Bierzemy jeden kwadrat chleba pita, kładziemy łyżkę nadzienia na środku. Połóż dwie szproty na nadzieniu. Zginamy krawędzie po bokach i przekręcamy chleb pita (analogicznie do naleśników), tworząc kopertę z nadzieniem w środku.

8. Smażyć koperty pita na oleju roślinnym po obu stronach.

takie koperty pita są bardzo smaczne, chrupiące, smakują jak ulubione kanapki z szprotami przez wielu, tylko w miejscu chleba - pita. Oryginalny, nie wstydź się nawet sugerować gościom.

ponadto w ten sposób możesz zamaskować niezbyt udaną rybę. W miejscu szprot można nawet użyć pasztetu szprotowego, który jest kilkakrotnie tańszy.

najsmaczniejsze te koperty są na razie gorące, z upałem i upałem. Jest również pyszny na zimno, ale chleb pita przestaje być chrupiący.

gotowanie to sztuka, więc twórz i fantazjuj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy