skład / składniki
metoda gotowania
1. Wołowinę myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki, posypujemy suchymi przyprawami i jakby wcieramy je w mięso rękami.
2. Smalec kroimy w małe kostki, rozprowadzamy na patelni, wlewamy olej roślinny i smażymy przez 6-7 minut.
3. Następnie włóż wołowinę na patelnię i smaż pod pokrywką przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie mięso wypuszcza sok i wkrótce nie smaży się, ale dusi.
4. Obierz cebulę, pokrój na duże półpierścienie i rozłóż na mięsie, kontynuuj gotowanie potrawy przez kolejne 10-15 minut, ważne jest, aby cebula stała się złota.
5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do mięsa, soli i pieprzu do smaku.
6. Po określonym czasie próbujemy wołowiny do gotowości, w razie potrzeby trzymamy ją w ogniu przez jakiś czas.
podawaj wołowinę z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub innego przystawki do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g

