pieczona wołowina z cebulą

danie, które pasuje do każdego przystawki! Smażona wołowina z cebulą zawsze pomoże, jeśli chcesz ugotować coś pysznego. Smalec w przepisie jest potrzebny, aby mięso nie było zbyt chude i suche, ale w razie potrzeby smażone kawałki smalcu można usunąć, pozostawiając tylko tłuszcz.
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 9 % 3 g
216 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wołowinę myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki, posypujemy suchymi przyprawami i jakby wcieramy je w mięso rękami.

2. Smalec kroimy w małe kostki, rozprowadzamy na patelni, wlewamy olej roślinny i smażymy przez 6-7 minut.

3. Następnie włóż wołowinę na patelnię i smaż pod pokrywką przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie mięso wypuszcza sok i wkrótce nie smaży się, ale dusi.

4. Obierz cebulę, pokrój na duże półpierścienie i rozłóż na mięsie, kontynuuj gotowanie potrawy przez kolejne 10-15 minut, ważne jest, aby cebula stała się złota.

5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do mięsa, soli i pieprzu do smaku.

6. Po określonym czasie próbujemy wołowiny do gotowości, w razie potrzeby trzymamy ją w ogniu przez jakiś czas.

podawaj wołowinę z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub innego przystawki do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy