stek z łososia na patelni

w pośpiechu, zdrowe, soczyste, smaczne, jasne, świąteczne! Stek z łososia na patelni ugotujesz w 30 minut. Dzięki aromatycznej marynacie ryba jest jasna i rozpływa się w ustach. To idealna opcja na romantyczną kolację przy lampce białego wina!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
191 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć steki z łososia na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz mrożone ryby lub gotowe steki, wyjmij je z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Zamiast łososia możesz wziąć dowolną czerwoną rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz całą rybę, pokrój ją na steki o grubości około 2-3 centymetrów. Obierz łuski, spłucz i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy stek na pół, jak na zdjęciu. Dzięki temu ryba będzie lepiej marynowana i gotowana szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej oliwę z oliwek do głębokiego małego pojemnika i wyciśnij sok z cytryny(około 2 łyżki stołowe). Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć sezamu (jest bardziej aromatyczny) lub całkowicie zadowolić się zwykłym olejem roślinnym (okaże się nie mniej smaczny). Dodaj ulubione przyprawy do smaku. Dobrze sprawdzają się suche włoskie zioła, mielona papryka, ziele angielskie, bazylia lub oregano.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj szczyptę soli lub sosu sojowego do smaku. Wyślij również posiekany świeży tymianek lub oregano do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kawałki łososia do plastikowej torebki, a następnie zalej marynatą. Zamknij torbę i włóż do lodówki na 20-30 minut. Zamiast torby możesz ułożyć kawałki ryby w jednej warstwie w pojemniku na żywność, zalać marynatą i wysłać do lodówki na 15 minut, a następnie obrócić każdy kawałek na drugą stronę i pozostawić łososia na kolejne 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię grillową. Wyślij marynowane kawałki do smażenia. Zwykle olej w marynacie wystarcza do smażenia, ale w razie potrzeby dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię. Smaż łososia przez około 2-3 minuty na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kieruj się zmianą koloru mięsa. W miarę smażenia będzie jaśniejszy. Miałem małe steki, więc 2 minuty na stronę wystarczyły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystkie rodzaje warzyw bardzo dobrze komponują się ze smażonymi stekami z łososia. Jeśli masz pod ręką pomidory koktajlowe, czosnek, czerwoną cebulę, paprykę, cukinię lub zielone szparagi, użyj ich do gotowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć rybę na drugą stronę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W tym momencie umieść kawałki warzyw na patelni grillowej. Pozostaw wszystko do smażenia, aż ryba będzie gotowa, tj. do momentu, gdy pojawi się apetyczna złota skorupa. Warzywa nasączone olejem, w którym smażony jest łosoś, są niezwykle smaczne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe steki można opcjonalnie posypać ostrą papryką. Podawaj, aż ostygnie!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jeśli steki nie są prześwietlone na patelni, okazują się bardzo delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach.

steki z łososia to wspaniała opcja na rodzinny lub romantyczny obiad. 

zamiast smażonych ryb można podawać świeże warzywa i wszelkiego rodzaju sosy.  

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Stek z łososia - 142   kcal/100g

Podobne przepisy