bakłażan z czosnkiem pieczony na zimę

pieczony bakłażan w słoikach na zimę bez sterylizacji! Taka przekąska ze smażonego bakłażana to tylko ratunek! Wyjąłem taki słoik zimą: podgrzałem-i na stole pełne gorące danie, podałem na zimno - masz wspaniałą pikantną zimną przekąskę! Bardzo smaczne i bardzo proste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 70 % 16 g
węglowodany 26 % 6 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście taką przekąskę należy przygotować wczesną jesienią, kiedy w sprzedaży jest wiele małych elastycznych bakłażanów uprawianych u nas. Skórka takich owoców powinna być matowa, a nie błyszcząca. Powinny być również elastyczne w dotyku i małe. Możesz wziąć dowolny olej roślinny: zarówno rafinowany, jak i nie. Jeśli lubisz pachnące oleje, możesz wziąć pachnący słonecznik i oliwę z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj bakłażany, najlepiej używając specjalnej szczotki i płynu do mycia warzyw. Pokrój wzdłuż na cienkie plasterki o grubości około 3 mm. uwielbiam cienkie kawałki bakłażana - są bardziej chrupiące po upieczeniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojone bakłażany do głębokiego naczynia, Posol je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż pokrywkę lub talerz i jakiś ładunek na wierzchu. Postawiłem trzylitrowy słoik ogórków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw bakłażana pod ładunkiem na 6 godzin, możesz na noc. Zobacz, ile płynu uwolnili. Dzięki tej procedurze usuniemy gorycz z bakłażan.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj słoiki, w których zamkniesz bakłażany. Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Wkładam łyżkę do każdego słoika, aby nie pękła i zalać wrzącą wodą. Zostawiam na 5 minut, a następnie spuszczam wodę. Wystarczy gotować pokrywki przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść płyn, który uwolnił bakłażan. Osusz je ręcznikami papierowymi. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki bakłażana przez 2-3 minuty z każdej strony. Włóż smażone bakłażany natychmiast do wysterylizowanego słoika, mocno ubijając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij słoik pieczonym bakłażanem. Na wierzch ułóż 1-2 ząbki czosnku, przekrojone na pół. Jeśli olej nie dociera do ramion słoika, zagotuj olej roślinny i dodaj do słoika. Natychmiast zamykam słoik zakrętkami, ale można go zwinąć za pomocą maszyny do pisania. Sterylizacja nie jest wymagana. Przechowuję taki przedmiot w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub w lodówce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli nie masz możliwości przechowywania słoików w lodówce, dodaj łyżeczkę 9% octu bezpośrednio do słoika, a następnie zwiń. Teraz spokojnie przechowuj w mieszkaniu. Otwórz taki słoik zimą-po prostu polizaj palce! Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy