skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście taką przekąskę należy przygotować wczesną jesienią, kiedy w sprzedaży jest wiele małych elastycznych bakłażanów uprawianych u nas. Skórka takich owoców powinna być matowa, a nie błyszcząca. Powinny być również elastyczne w dotyku i małe. Możesz wziąć dowolny olej roślinny: zarówno rafinowany, jak i nie. Jeśli lubisz pachnące oleje, możesz wziąć pachnący słonecznik i oliwę z oliwek.
Krok 2:
Dobrze umyj bakłażany, najlepiej używając specjalnej szczotki i płynu do mycia warzyw. Pokrój wzdłuż na cienkie plasterki o grubości około 3 mm. uwielbiam cienkie kawałki bakłażana - są bardziej chrupiące po upieczeniu.
Krok 3:
Włóż pokrojone bakłażany do głębokiego naczynia, Posol je.
Krok 4:
Połóż pokrywkę lub talerz i jakiś ładunek na wierzchu. Postawiłem trzylitrowy słoik ogórków.
Krok 5:
Pozostaw bakłażana pod ładunkiem na 6 godzin, możesz na noc. Zobacz, ile płynu uwolnili. Dzięki tej procedurze usuniemy gorycz z bakłażan.
Krok 6:
Przygotuj słoiki, w których zamkniesz bakłażany. Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Wkładam łyżkę do każdego słoika, aby nie pękła i zalać wrzącą wodą. Zostawiam na 5 minut, a następnie spuszczam wodę. Wystarczy gotować pokrywki przez około 5 minut.
Krok 7:
Spuść płyn, który uwolnił bakłażan. Osusz je ręcznikami papierowymi. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki bakłażana przez 2-3 minuty z każdej strony. Włóż smażone bakłażany natychmiast do wysterylizowanego słoika, mocno ubijając.
Krok 8:
Napełnij słoik pieczonym bakłażanem. Na wierzch ułóż 1-2 ząbki czosnku, przekrojone na pół. Jeśli olej nie dociera do ramion słoika, zagotuj olej roślinny i dodaj do słoika. Natychmiast zamykam słoik zakrętkami, ale można go zwinąć za pomocą maszyny do pisania. Sterylizacja nie jest wymagana. Przechowuję taki przedmiot w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub w lodówce.
Krok 9:
Jeśli nie masz możliwości przechowywania słoików w lodówce, dodaj łyżeczkę 9% octu bezpośrednio do słoika, a następnie zwiń. Teraz spokojnie przechowuj w mieszkaniu. Otwórz taki słoik zimą-po prostu polizaj palce! Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g