papryka i bakłażan smażone

Udekoruj smaczniejsze i zdrowsze, aby nie znaleźć! Spróbuj! Smażona papryka i bakłażan doskonale uzupełnią dania mięsne i będą doskonałym dodatkiem. Danie okazuje się jasne i wygląda bardzo apetycznie, ponieważ warzywa nie są duszone pod pokrywką, a mianowicie smażone. Papryka lepiej wybrać różne kolory i użyć fioletowej cebuli, aby nadać potrawie piękny, jasny wygląd.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Myjemy bakłażany, odcinamy końcówki z obu stron, kroimy warzywa w duże kostki.

2. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego bakłażany, smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Bakłażan powinien przyzwoicie zmniejszyć rozmiar, a uwolniony sok odparuje.

3. Podczas smażenia bakłażana obieramy cebulę, kroimy w małe kostki, wkładamy na patelnię, kontynuujemy smażenie.

4. Umyj paprykę, usuń nasiona i przegrody, odetnij łodygę. Grubo posiekaj paprykę, proporcjonalnie do bakłażana, wyślij na patelnię. Smaż warzywa przez około 15-20 minut bez przykrycia.

5. Na koniec , przez 5 minut, posolić naczynie i pieprz do smaku.

6. Koperek umyć, osuszyć, posiekać nożem, dodać do sałatki tuż przed podaniem.

podawaj na ciepło.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy