skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć filet z halibuta na patelni? Przede wszystkim przygotuj wszystko, co jest potrzebne na liście. Wyjmij filety z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
Halibut osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Przygotuj produkty do tankowania. Możesz użyć dowolnych świeżych pachnących ziół. Mogą to być: bazylia, oregano, pietruszka, tymianek i inne. Użyłam kilku gałązek tymianku, odrobiny chili, mieszanki suchej mielonej papryki i szczypty soli.
Krok 4:
Do głębokiej małej miski wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj posiekane zioło, przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij filety z halibuta do smażenia. Gotuj na ponadprzeciętnym płomieniu, aż pojawi się złota apetyczna skorupa. Następnie ostrożnie za pomocą szpatułki Odwróć filety na drugą stronę i doprowadź do miękkości. Czas gotowania ryby zależy przede wszystkim od wielkości i grubości kawałków. Zajęło mi to około 2x-3x minut na stronę.
Krok 6:
Filet jest bardzo delikatny i miękki, dlatego podczas obracania postępuj bardzo ostrożnie, w przeciwnym razie ryba rozpadnie się na kawałki. Połóż gotowy filet na szerokim talerzu, połóż 0,25 łyżeczki na każdym kawałku ryby. masło i sól do smaku.
Krok 7:
Poczekaj, aż masło się rozpuści. Równomiernie wlej każdy kawałek na wierzch opatrunku (dla wygody możesz użyć silikonowej szczotki). Podawaj, aż ryba ostygnie!
Halibut morski należący do rodziny flądrowatych, podobnie jak wszystkie owoce morza, jest bardzo zdrowy. Ryby te zawierają duże ilości fosforu, potasu, magnezu, selenu i różnych kwasów, w tym omega 3.
gotowanie halibuta jest bardzo proste, a wynik jest doskonały!
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g