skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć bakłażany jak grzyby? Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do przepisu. Możesz najpierw usunąć skórkę z bakłażana, Zwykle tego nie robię i gotuję niebieskie tak, jak są.
Krok 2:
Pokrój bakłażana w drobną kostkę. Jeśli masz odmianę niebieską, która jest gorzka, moczyć kostki w słonej wodzie przez 15-20 minut. Następnie spuść wodę i osusz bakłażany.
Krok 3:
Umyj i osusz jajka. Wbij je do głębokiego małego pojemnika i ubij trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie.
Krok 4:
Wyślij bakłażany do głębokiego, odpowiedniego naczynia. Wlej masę jajeczną i dobrze wymieszaj. Każdy kawałek powinien być pokryty polewą jajeczną. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
Krok 5:
Obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz papierowymi serwetkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przepuścić przez prasę lub posiekać nożem.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej rafinowany olej roślinny. Podsmaż cebulę z czosnkiem, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Wyślij bakłażana na patelnię. Wszystko wymieszaj, zmniejsz płomień pieca do umiarkowanego i gotuj niebieski pod pokrywką, aż będzie ugotowany. Zwykle zajmuje to od 20 do 30 minut (w zależności od wielkości kawałków). Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj zawartość patelni.
Krok 8:
Pod koniec gotowania posolić niebieskie do smaku. W razie potrzeby pieprz. Podgrzej do maksimum i ciągle mieszając gotuj, aż pojawi się apetyczny złoty kolor (wystarczy 1-3 minuty).
Krok 9:
Posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dobrze sprawdzają się szczypiorek, pietruszka lub koperek. Gotowe, możesz podawać!
ta przekąska z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niebieskiego. A jeśli ktoś jeszcze nie docenił bakłażana, to smażone w takiej formie jak grzyby, na pewno wszystkim się spodobają.
smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g