pieczony bakłażan jak grzyby

niesamowicie smaczna, przepyszna przekąska dla całej rodziny! Bakłażany smażone jak grzyby będą doskonałym dodatkiem do ziemniaków, warzyw, sałatek i nie tylko. Są również piękne jako niezależne danie. Dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno. Spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 35 % 6 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć bakłażany jak grzyby? Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do przepisu. Możesz najpierw usunąć skórkę z bakłażana, Zwykle tego nie robię i gotuję niebieskie tak, jak są.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana w drobną kostkę. Jeśli masz odmianę niebieską, która jest gorzka, moczyć kostki w słonej wodzie przez 15-20 minut. Następnie spuść wodę i osusz bakłażany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz jajka. Wbij je do głębokiego małego pojemnika i ubij trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij bakłażany do głębokiego, odpowiedniego naczynia. Wlej masę jajeczną i dobrze wymieszaj. Każdy kawałek powinien być pokryty polewą jajeczną. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki na 30-60 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz papierowymi serwetkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przepuścić przez prasę lub posiekać nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej rafinowany olej roślinny. Podsmaż cebulę z czosnkiem, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij bakłażana na patelnię. Wszystko wymieszaj, zmniejsz płomień pieca do umiarkowanego i gotuj niebieski pod pokrywką, aż będzie ugotowany. Zwykle zajmuje to od 20 do 30 minut (w zależności od wielkości kawałków). Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj zawartość patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania posolić niebieskie do smaku. W razie potrzeby pieprz. Podgrzej do maksimum i ciągle mieszając gotuj, aż pojawi się apetyczny złoty kolor (wystarczy 1-3 minuty).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp gotowe danie drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dobrze sprawdzają się szczypiorek, pietruszka lub koperek. Gotowe, możesz podawać!

ta przekąska z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niebieskiego. A jeśli ktoś jeszcze nie docenił bakłażana, to smażone w takiej formie jak grzyby, na pewno wszystkim się spodobają.
smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy