Sałatka z pieczonym boczkiem i pomidorami

proste, pożywne, na łatwą przekąskę! Sałatka z pieczonym boczkiem i pomidorami jest zarówno pyszna, jak i ładnie wygląda na stole. Można go przygotować w pośpiechu dla siebie, ukochanej, na śniadanie, lunch lub kolację. Lub nakarm ich rodzinę, daj ukochanemu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 11 % 2 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z boczkiem? Przygotuj wskazane składniki. Umyj i osusz warzywa. Jajka przepiórcze gotować do miękkości i ostudzić. Sos będzie mieszanką oleju i soku z cytryny, ale możesz użyć sosu według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smaż boczek z obu stron na patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni. Następnie połóż go na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu zniknął. Do smażenia boczku nie użyłem oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż liście sałaty do głębokiej miski sałatkowej (ja użyłam gotowej do spożycia sałatki w torbie). Aby to zrobić, rozerwij kapustę pekińską lub sałatkę w bukiecie rękami lub pokrój w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na liście sałaty ułóż smażony boczek. Nie pokroiłem go na mniejsze kawałki, ale możesz to zrobić, jeśli chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane jajka przepiórcze obierz, pokrój na pół i włóż do talerza sałatkowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przekrój pomidory koktajlowe na pół i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ogórek w plasterki lub półkola i połóż na pozostałych przygotowanych składnikach. Nie obierałem skórki z ogórka. Ale jeśli używasz ogórków szklarniowych o twardej skórce, lepiej je obrać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw gotową sałatkę sosem, dopraw solą do smaku, wymieszaj i podawaj natychmiast. Mieszaj bez nacisku, najlepiej dwiema szpatułkami, trzymając je w obu rękach. Upewnij się, że nie zgniatasz produktów, aby pozostały piękne, nienaruszone. Smacznego!

lekka sałatka ze świeżymi pomidorami i ogórkami, uzupełniona smażonym boczkiem i gotowanymi jajkami, to wspaniały pełny obiad. Prosta sałatka warzywna nadaje się zarówno do menu dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Zmieniając sos do sosu sałatkowego według własnych upodobań, możesz za każdym razem otwierać go z nowej strony.
nawet zastępując olej roślinny oliwą, kukurydzą, słonecznikiem i innymi, możesz uzyskać nowe smaki!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy