skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z boczkiem? Przygotuj wskazane składniki. Umyj i osusz warzywa. Jajka przepiórcze gotować do miękkości i ostudzić. Sos będzie mieszanką oleju i soku z cytryny, ale możesz użyć sosu według własnych upodobań.
Krok 2:
Smaż boczek z obu stron na patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni. Następnie połóż go na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu zniknął. Do smażenia boczku nie użyłem oleju.
Krok 3:
Włóż liście sałaty do głębokiej miski sałatkowej (ja użyłam gotowej do spożycia sałatki w torbie). Aby to zrobić, rozerwij kapustę pekińską lub sałatkę w bukiecie rękami lub pokrój w paski.
Krok 4:
Na liście sałaty ułóż smażony boczek. Nie pokroiłem go na mniejsze kawałki, ale możesz to zrobić, jeśli chcesz.
Krok 5:
Ugotowane jajka przepiórcze obierz, pokrój na pół i włóż do talerza sałatkowego.
Krok 6:
Przekrój pomidory koktajlowe na pół i dodaj do sałatki.
Krok 7:
Pokrój ogórek w plasterki lub półkola i połóż na pozostałych przygotowanych składnikach. Nie obierałem skórki z ogórka. Ale jeśli używasz ogórków szklarniowych o twardej skórce, lepiej je obrać.
Krok 8:
Dopraw gotową sałatkę sosem, dopraw solą do smaku, wymieszaj i podawaj natychmiast. Mieszaj bez nacisku, najlepiej dwiema szpatułkami, trzymając je w obu rękach. Upewnij się, że nie zgniatasz produktów, aby pozostały piękne, nienaruszone. Smacznego!
lekka sałatka ze świeżymi pomidorami i ogórkami, uzupełniona smażonym boczkiem i gotowanymi jajkami, to wspaniały pełny obiad. Prosta sałatka warzywna nadaje się zarówno do menu dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Zmieniając sos do sosu sałatkowego według własnych upodobań, możesz za każdym razem otwierać go z nowej strony.
nawet zastępując olej roślinny oliwą, kukurydzą, słonecznikiem i innymi, możesz uzyskać nowe smaki!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g